Avertismentul UE după retragerea SUA din Tratatul privind comerțul cu arme

Avertismentul UE după retragerea SUA din Tratatul privind comerțul cu arme

Uniunea Europeană a deplîns sîmbătă hotărîrea președintelui american Donald Trump de a retrage SUA din Tratatul ONU privind comerțul cu arme și a avertizat în legătură cu consecinîele sale.


"O decizie a SUA de a-si retrage semnatura nu va contribui la eforturile in curs de incurajare a transparentei comertului international cu arme, de prevenire a traficului ilicit si de lupta impotriva deturnarii armelor clasice", a declarat purtatoarea de cuvant a sefei diplomatiei UE, Federica Mogherini.


"UE va continua sa faca apel la toate statele, in special la principalii exportatori si importatori de arme, sa adere, fara amanare, la tratatul privind comertul cu arme", a adaugat purtatoarea de cuvant, relateaza AFP.


"Comertul cu arme nereglementat continua sa provoace mari suferinte in numeroase regiuni ale lumii, alimentand conflictele, terorismul si criminalitatea organizata. Armele usoare si de calibru mic omoara aproximativ 500.000 de persoane in fiecare an, in plus fata de victimele altor arme clasice", a reamintit purtatoarea de cuvînt.


Într-un discurs rostit in fata puternicei organizatii de lobby pentru armele de foc, National Rifle Association (NRA), Donald Trump a declarat ca "America respinge acest tratat".


"Anunt oficial astazi ca SUA vor revoca efectele semnarii de catre America a acestui tratat. Nu vom lasa niciodata birocratiile straine sa nesocoteasca libertatile garantate de cel de-al doilea amendament" al Constitutiei americane, a adaugat el.


Tratatul ATT a fost adoptat in 2013 de catre ONU. Cele 28 de state membre ale UE au aderat si "sunt hotarate sa urmeze obiectivele sale, precum si ratificarea si punerea sa in practica", a subliniat purtatoarea de cuvant.


Tratatul vizeaza reglementarea armelor clasice, de la armele usoare pana la tancuri de asalt, avioane de lupta si nave de razboi. SUA au semnat tratatul, dar Congresul nu l-a ratificat.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load