„Arma cu apă”, ce poate sparge ușor pereții de beton (VIDEO/FOTO)

„Arma cu apă”, ce poate sparge ușor pereții de beton (VIDEO/FOTO)

Există frecvente situații în care pompierii nu pot trece de o barieră fizică extrem de rezistentă, cum ar fi un perete de beton sau o suprafață metalică, îndărătul căreia a izbucnit un puternic incendiu.


O tehnologie de dată recentă, aflată deja în uzul Marinei și Forțelor Aeriene ale SUA, oferă soluția acestei probleme.


PyroLance este, în esență, o… pușcă cu apă. Însă una de o forță formidabilă, din țeava căreia țâșnește un jet în fața căruia nu rezistă plăcile de oțel, zidurile de beton (cele de cărămidă sunt perforate de îndată) sau geamul antiglonț. După obținerea orificiului, apa este pulverizată cu aceeași forță asupra flăcărilor.


Apa folosită de către PyroLance este evacuată la o presiune extraordinară.


Orificiile realizate au dimensiuni de câte 3 milimetri. Tehnologia este destinată să intre în dotarea unor aeroporturi și, firește, în cea a grupelor de intervenție ale unităților de pompieri din întreaga lume.


Un astfel de sistem este capabil să creeze orificii în unele dintre cele mai rezistente materiale folosite în construcții într-un timp extrem de scurt. Un bloc de beton a fost găurit în 35 de secunde iar o foaie groasă de aluminiu în doar 10 secunde. Un orificiu necesar pentru stingerea incendiului dintr-un avion cargo a fost obținut în numai 3 secunde. Ultramoderna armă anti-incendiu se bazează pe o tehnologie numită UHP (Ultra-High Pressure). Prin folosirea sa, poate fi stins un incendiu puternic cu o economie substanțială de apă, comparativ cu sistemele clasice, în care este folosită apa la presiuni cu mult mai reduse. PyroLance eliberează apa cu o presiune ce este cu 90% mai mare decât cea evacuată printr-un furtun obișnuit, întrebuințat la stingerea incendiilor.Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load