Apare un nou oraș. Va fi ridicat de la zero, cu o sumă uriașă

Apare un nou oraș. Va fi ridicat de la zero, cu o sumă uriașă

Arabia Saudită şi Egipt au încheiat un acord pentru a crea un fond comun de 10 miliarde de dolari, menit să finanţeze dezvoltarea unui mega-oraş în sudul Egiptului, în peninsula Sinai.


Acordul a fost anunţat duminică, după ce Prinţul Coroanei Mohammed bin Salman s-a întîlnit cu preşedintele egipean Abdel Fattah al-Sisi în Cairo. Aceasta a fost prima călătorie oficială a lui Bin Salman de cînd a preluat conducerea în 2017.


Arabia Saudită şi Egipt, cele mai populate şi mai bogate state arabe, şi-au consolidat relaţiile strategice de cînd Sisi a venit la putere în 2013, potrivit ZF.ro.


Acordul de a crea un mega-oraş vine la trei săptămîni înainte de alegerile prezidenţiale din Egipt, preşedintele Sisi încercînd să obţină un al doilea mandat. Votul a generat reacţii la nivel internaţional, criticii acuzînd Egiptul că nu păstrează un cadru democratic.


În toamna anului trecut, prinţul Mohammed bin Salman şi-a anunţat intenţia de a construi un oraş în întregime nou, denumit "NEOM", pe coasta de nord a ţării. Este cel mai recent dintr-o serie de proiecte menite să revitalizeze regatul într-o perioadă de resurse în scădere.


Proiectul va fi susţinut de fonduri de peste 500 miliarde de dolari din partea guvernului saudit, fondul suveran al ţării şi investitori locali şi internaţionali.


Oraşul se va axa pe diversificarea focusului economic, nu pe petrol. Arabia Saudită este cel mai mare exportator de petrol al lumii, însă prăbuşirea preţului petrolului a făcut tot mai dificil ca acest stat să-şi plătească muncitorii din domeniul petrolier.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load