Prețul petrolului scade, dar nu și la noi. Cît ar fi trebuit să coste un litru de combustibil?

Prețul petrolului scade, dar nu și la noi. Cît ar fi trebuit să coste un litru de combustibil?

Acum trei săptămîni, prețul carburanților în Republica Moldova a crescut semnificativ, în mediu cu un leu pentru litrul de benzină și cu 70 – 80 de bani pentru litrul de motorină.


Atunci petroliștii își motivau decizia prin faptul că, pe piețele internaționale a crescut prețul la petrol. Prețul barilului de petrol Brent la data ultimii scumpiri era de 72 de dolari americani.


Astăzi un baril de petrol Brent, la bursa de la Londra, costă 61 de dolari, cu 11 dolari mai puțin sau aproximativ 15%. Această scădere masivă a prețului la petrol nu s-a resimțit însă și pe piața carburanților din Moldova, unde prețurile au rămas neschimbate.

FOTO: cotidianul.md

Este de menționat că, la precedenta ajustare a prețurilor carburanților, la 13 martie 2019, barilul de petrol costa 68 de dolari americani. Astfel, la cotațiile de 68 de dolari, un litru de benzină costa la Chișinău aproximativ 19,35 lei, iar un litru de motorină 16,75 lei.


Astăzi, cînd petrolul este 61 de dolari, cu 7 dolari mai ieftin sau 10%, benzina costă la Chișinău 20,2 lei, iar motorina 17,45 lei.


Chiar și cu o depreciere cu aproape 6% a leului față de dolar, în condițiile în care nicio taxă nu a fost introdusă din martie pînă astăzi, la un simplu calcul, motorina și benzina ar fi trebuit să coste mai puțin decît la 13 martie și mult mai puțin decît astăzi.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load