TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Moldova și Ucraina, lideri în ceea ce privește ritmul de creștere a prețurilor la mere

Moldova și Ucraina, lideri în ceea ce privește ritmul de creștere a prețurilor la mere

Moldova și Ucraina au devenit lideri în ceea ce privește ritmul de creștere a prețurilor la mere.

Despre acest lucru au anunțat experții proiectului East-Fruit, menționînd că, indiferent de strategia de vînzare a merelor aleasă de principalii producători de mere în actualul sezon, prima lună din a doua jumătate a sezonului a confirmat toate prognozele preliminare ale analiștilor cu privire la volumul producției și la parametrii de calitate a merelor recoltate în 2019.


Pe parcursul întregii perioade de raportare, analiștii proiectului au observat creșteri ale prețului în segmentul merelor de calitate în Ucraina și Moldova. Și în ciuda faptului că prețurile nu s-au schimbat atît de semnificativ, experții de pe piață au ajuns tot mai mult la aceeași părere, că tendințele se vor consolida tot mai mult. În ceea ce privește soiurile individuale, cele două țări sus-menționate au continuat să-și demonstreze clar vectorii comerțului internațional.

Astfel, pe parcursul săptămînii trecute, în Ucraina și Moldova a crescut prețul merelor Golden Delicious, care este la cerere aproape peste tot, deși în ceea ce privește tendințele către alte soiuri, țările s-au divizat. Soiurile de mere „Gala”, „Granny Smith” și „Fuji” au crescut treptat în preț în Ucraina, în timp ce în Moldova s-au scumpit activ soiurile care aveau cerere în principal pe piața rusă, și anume „Aidared”, „Johnagold” și „Renet Simirenko“.

În ceea ce privește țările estice ale regiunii, în special, Tadjikistan și Uzbekistan, la sfîrșitul perioadei de raportare, operatorii de pe piață au remarcat stabilirea unor tendințe negative de preț la toate soiurile principale de mere, fără excepție. Vremea rece, ca de obicei, a avut un impact negativ asupra activității consumatorilor, dar și în toate segmentele de fructe și legume.

În restul țărilor analizate din regiune, situația de pe piața merelor a rămas relativ stabilă.

Rezultatul principal al acestei perioade de raportare, experții îl consideră creșterea nivelului de preț al merelor în Moldova, unde soiul de mere Fuji a depășit deja același indicator din Ucraina. Preț pentru alte soiuri se apropie de asemenea de valorile înregistrate pe piața din Ucraina.

Potrivit experților, anume volumele loturilor de mere de înaltă calitate rămase în depozite vor deveni principalul factor în stabilirea prețurilor în ultimele luni ale acestui sezon.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load