COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

De ce PDM l-a numit pe Bride ministru al Economiei?

De ce PDM l-a numit pe Bride ministru al Economiei?

Societatea moldovenească va afla multe lucruri interesante, în special despre politicienii moldoveni, după finalizarea lucrărilor comisiei parlamentare de investigare a fraudei bancare. Potrivit agenţiei Infotag, deputatul Lilian Carp a declarat acest lucru joi, în cadrul unui briefing din parlament.

„Societatea va afla despre modul în care o companie internațională a efectuat un audit, în 2012-2013, la Banca de Economii şi ar fi trebuit să elucideze problemele, dar a raportat că totul a fost bine, iar apoi unul dintre angajații acestei companii a preluat o funcție de stat din partea Partidului Democrat” .

Este vorba despre cetățeanul Franței, Stefan Bride. Compania Grand Thornton Moldova, condusă de el, a efectuat un audit al Bancii de Economii în perioada 2014-2015. Compania a dat un aviz pozitiv cu privire la situația din bancă, de unde, la acel moment, erau deturnaţi bani. Imediat după aceea, Bride a fost numit de către Partidul Democrat ministrul al Economiei.


„Sînt multe lucruri interesante, pe care le veţi afla după ce vom studia toate materialele, a promis Carp. - Unele Instituţii publice erau destul de active și îşi făceau bine lucrul. Ele au pregătit rapoarte privind situaţia din cinci bănci, trei dintre care au falimentat, iar două au supraviețuit, deoarece Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon dețineau acțiuni în acestea, folosindu-le ca instrument pentru a intra la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. În anchetă figurează mai mulţi „oameni cumsecade” din rîndul politicienilor moldoveni care au băgat mîna în haznaua statului”.

Carp a spus că politicienii mereu au văzut în „Banca de Economii” o puşculiţă și au furat cîte puţin de acolo, astfel încît să poată supraviețui. „Apoi au venit escrocii și au despuiat-o complet. Dar într-un anumit moment li s-a părut puțin. Şi atunci ei au folosit scheme pentru a intra în rezervele de stat. Este important ca acum să avem instrumentele de lucru, precum și noul nume al unui notar, prin care au trecut unele documente (notarul lui Plahotniuc, Olga Bondarciuc – n.r.)”.

În ciuda încercărilor de distrugere a unor documente, au fost funcţionari care au copiat mai multe dintre acestea. O parte din copiile făcute au fost transmise comisiei de anchetă, a declarat Carp. Comisia parlamentară de anchetă a fost înființată la 10 iunie. În septembrie, ea urmează să prezinte un raport despre activitatea desfăşurată.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load