COVID-19 în MOLDOVA

Cum s-au schimbat prețurile la produsele alimentare

Cum s-au schimbat prețurile la produsele alimentare

Prețurile mărfurilor nealimentare practic nu s-au modificat în luna iulie, comparativ cu iunie.

Altfel este situația prețurilor la produsele alimentare. Unele legume și fructe de sezon s-au ieftinit, în timp ce altele, mai sensibile la secetă și mai puține în acest an, s-au scumpit, scrie sputnik.md

Biroul Național de Statistică (BNS) informează că, în luna iulie, inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,23% (în descreștere cu 0,02% față de luna iunie). La produsele alimentare prețurile au crescut cu 8,12% în ultimele 12 luni, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu doar 0,43%, iar serviciile prestate populaţiei – cu 3,76%.


În iulie, comparativ cu iunie, au scăzut preţurile la cartofi – cu tocmai 25,3%.

Legumele proaspete s-au ieftinit, în medie, cu 7,4% în luna iulie. În special au scăzut prețurile la ceapă uscată – cu 29,9%, la ardei grași – cu 29,0%, la vinete – cu 23,2%, la dovlecei – cu 22,5%, la usturoi – cu 17,6%, tomate – cu 15,3%, varză – cu 8,3%, sfeclă roșie – cu 6,3%, castraveți – cu 3,0%, ciuperci proaspete – cu 1,1%.

Strugurii de masă timpurii s-au ieftinit cu 4,5%, potrivit BNS.

A scăzut și prețul ouălor de găină – cu 2,2%.

Slănina neprelucrată s-a ieftinit cu 2,0%, crupele și fructele exotice – cu cîte 1,5%, zahărul tos, peștele proaspăt și congelat – cu cîte 0,3%, carnea, preparatele și conservele din carne – cu 0,1%.

Alte tipuri de legume și fructe s-au scumpit însă în luna iulie. Prețul la morcovi a crescut cu 16,7%, la boboase – cu 3,1%.

Fructele proaspete au înregistrat o creștere medie a prețului cu 2,7%.

S-au scumpit mai ales pomușoarele de livadă – cu 16,6%, fructele de livadă sămînțoase – cu 4,7%, citricele – cu 3,6%, fructele de livadă sîmburoase – cu 1,2%.

Mierea de albine s-a scumpit cu 1,5% în luna iulie.

O serie de produse alimentare s-a ieftinit cu mai puțin de un procent: uleiul vegetal – cu 0,8%, înghețata și băuturile răcoritoare – cu cîte 0,7%, laptele integral, pastele făinoase și berea – cu cîte 0,6%, smîntîna – cu 0,5%, cașcavalul și brînza – cu 0,4%, brînza din lapte de vaci, făina de porumb, biscuiții, ciocolata și bomboanele din ciocolată – cu cîte 0,2%.

În noul său raport asupra inflației, care urmează să fie publicat pe 13 august, Banca Națională a Moldovei (BNM) prognozează presiuni dezinflaționiste pînă în trimestrul trei al anului 2021.

Inflația, explică BNM, va descrește preponderent pe seama acțiunilor întreprinse de autorități pentru atenuarea crizei pandemice și ca urmare a diminuării cheltuielilor bugetare în prima jumătate a anului 2020. De asemenea, impulsul fiscal negativ și diminuarea unor tarife reglementate vor constitui principalii factorii cu acțiune dezinflaționistă, potrivit unui rezumat al raportului prezentat de Serviciul de presă al BNM.

Pe de altă parte, o influență proinflaționistă o va avea diminuarea producției agricole în 2020, deoarece recolta a fost compromisă de secetă. Influența proinflaționistă va mai fi exercitată de restricțiile de export la unele produse agroalimentare în regiune și ajustarea accizelor, semnalează BNM.

Obiectivul BNM este menținerea inflației în intervalul de variație de ± 1,5 puncte procentuiale de la ținta inflației de 5% pe termen mediu. În raportul asupra inflației din luna mai, BNM aprecia că rata inflației se va diminua încontinuu pe parcursul acestui an, pînă la un nivel minim de 3,5% în trimestrul IV din 2020 și trimestrul I din 2021. Ulterior, rata anuală a inflației va crește ușor în trimestrul II din 2021, pînă la un nivel maxim de 4,6%, după care se va diminua din nou. BNM a semnalat că, în contextul pandemiei COVID-19 și a impactului acesteia asupra activității economice, în perioada următoare, populația ocupată a Republicii Moldova se va diminua, iar rata șomajului va fi mai pronunțată.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load