TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Chicu, despre stoparea oferirii premiilor unice ​pentru bugetari

Chicu, despre stoparea oferirii premiilor unice ​pentru bugetari

Ion Chicu a comentat moratoriul pe premii pentru bugetari care a fost anunţat de către Natalia Gavriliţă, transmite Noi.md.

El spune că de vină s-ar face „evoluția lucrurilor (politice)”. Chicu a mai adăugat că dacă știa de această evoluție, moratoriul era să fie prelungit pînă la 31 decembrie 2019, dar nu doar pînă la 1 iulie curent.

Publicăm reacţia intregrală a lui Ion Chicu.


„Aici ii dau perfectă dreptate Dnei Gavrilița și voi explica, de ce...

1. În primul rînd, această normă în lege a introdus-o nu ea, dar era la momentul lansării reformei salarizării în sectorul public. Doar că, termenul era 1 iulie.

2. La momentul respectiv norma dată a fost introdusă în lege, pentru că impactul reformei (amintesc aici, ca Legea 270 a fost votata de Parlament după aprobarea Legii bugetului de stat, si cu multe modificari fata de proiectul initial elaborat de ministerul finantelor) era dificil de estimat cu mare exactitate.

3. Inclusiv, era foarte dificil de estimat cu exactitate evoluția fondului de salariu pe instituții aparte, deși pe unități cunoșteam cum vor crește salariile. Deci, la acel moment, noi la minister cunoșteam, că pe parcursul anului la unele instituții se vor crea economii mari, iar la altele pot apărea insuficiențe la capitolul cheltuieli de personal. Anume pentru a evita apariția acestui dezechilibru și, undeva nedreptate, s-a decis introducerea moratoriului respectiv.

4. Prelungirea acestui termen este dictată de faptul, că din cauza evoluțiilor politice nu s-a reușit rectificarea bugetului pînă la expirarea termenului de 1 iulie. Dacă știam în decembrie 2018, că lucrurile (politice) vor evolua în așa fel, aveam să insist eu personal pe includerea termenului 31 decembrie, nu 1 iulie.

Și ultimul punct...

Dacă vrem performanță de la Ministerul Finanțelor, haideți să-l lăsăm în afara politicii... Ministrul actual trebuie să se ocupe mai puțin cu politica, dar și tot soiul de experți și surse media, ar fi mai bine să încerce să înțeleagă ce face acest minister, și apoi să vină cu acuzații. Așa cred eu, inclusiv, din experiența mea de activitate în acest minister”, se arată într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Amintim că ministrul finanţelor Natalia Gavriliţa a emis un moratoriu pe premii pentru bugetari.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load