BNM prognozează o creștere mai mare a prețurilor în 2019 și 2020

BNM prognozează o creștere mai mare a prețurilor în 2019 și 2020

Banca Națională a Moldovei și-a majorat prognoza pentru rata medie anuală a inflației pentru anul 2019 de la 4,9% la 5,1%, iar pentru 2020 de la 5% la 6,5%.


Despre acest lucru a anunțat președintele Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, prezentînd cea de-al doilea Raport asupra inflației din acest an, transmite Noi.md.


El a menționat că creșterea inflației va fi afectată de creșterea prețurilor la produse alimentare și de inflația de bază. Prețurile reglementate vor avea un șoc temporar, în timp ce creșterea prețurilor la combustibili va fi neglijabilă.


După cum era de așteptat, pînă la sfîrșitul acestui an, inflația va crește și va ajunge pînă la 8% în al patrulea trimestru din 2019, dar mai tîrziu va reveni la intervalul ±1,5 p.p. de la inflația-țintă de 5%.


Potrivit previziunilor BNM, inflația de bază va crește pînă în a doua jumătate a anului 2020 (ajungînd la 8,5%), dar ulterior va scădea pînă la 7,7% - spre sfîrșitul anului 2021. Tarifele reglementate vor crește semnificativ în a doua jumătate a anului 2019, dar acest șoc va fi temporar: în al treilea trimestru al anului 2020, acestea vor scădea în același ritm și vor atinge 0,9-1,3%.


Prețurile la produsele alimentare vor crește substanțial pînă la sfîrșitul acestui an, dar se așteaptă ca apoi acestea să scadă. Prețurile la combustibil vor fi relativ stabile, cel puțin creșterea lor va fi nesemnificativă.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load