ANRE a explicat creșterea prețurilor la carburanți

ANRE a explicat creșterea prețurilor la carburanți

Creșterea prețurilor maxime de vînzare cu amănuntul ale benzinei și motorinei din Moldova este cauzată atît de creșterea prețurilor petrolului pe piața internațională, cît și de creșterea accizelor la combustibil.


Acest fapt a fost comunicat de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), care a comentat prima sa decizie din noul an, potrivit căreia prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale în perioada 10-23 ianuarie au fost stabilite pentru benzină – de 18,22 lei/litru, pentru motorină – de 16,32 lei/litru, relatează NOI.md.


ANRE anunță că prețurile plafon pentru comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale, stabilit începînd cu 10 ianuarie 2018, va include noile accize pentru anul curent în conformitate cu Codul fiscal.


De la 1 ianuarie curent, acciza pentru o tonă de benzină a crescut de la 4560 lei la 4961 de lei (cu 8,79% comparativ cu anul 2017) și pentru o tonă de motorină de la 1926 la 2092 de lei (cu 8.62% comparativ cu anul 2017).


În acest context ANRE informează că majorarea pentru perioada de calcul a prețurilor plafon este legată atît de creșterea prețului mediu de tranzacționare a produselor petroliere principale la bursele petroliere internaționale, cît și de modificarea cotei accizelor pentru benzină și motorină.


De menționat că, începînd cu iunie 2016, ANRE stabilește prețurile plafon pentru formarea şi aplicarea prețurilor la produsele petroliere.


Consumatorii care observă prețuri mai mari pe piaţă sînt îndemnați să anunțe ANRE la numărul de telefon 0 800 10 800 sau la adresa de email anre@anre.md.


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load