Obezitatea este o boală contagioasă

Obezitatea este o boală contagioasă

Cercetătorii americani de la University of Southern California şi RAND Corporation au aflat, în urma unui studiu, că obezitatea are mai multe trăsături cu bolile infecţioase decît ne-am imaginat pînă acum.


Noua cercetare s-a bazat pe ideea că fiind în societate, oamenii tind să copieze comportamentul celor din jur. Altfel spus, oamenii tind să „contracteze” comportamentul unui stil de viaţă nesănătos care duce la rîndul său la un indice de masă corporală (IMC) ridicat, scrie Science Alert.


Studiul face parte dintr-un context mai larg, unde cercetătorii din întreaga lume acordă din ce în ce mai multă atenţie modurilor în care interacţiunile sociale afectează sănătatea. Fumatul este probabil cel mai elocvent exemplu, unde anturajul poate determina începutul consumului de ţigări pentru un anumit individ.


În cazul obezităţii, dovezile au fost dificil de găsit, întrucît comportamentul poate fi influenţat de diverşi factori, iar specialiştii au avut sarcina de a-i reduce şi a-i izola. De aceea, studiul a fost realizat cu ajutorul grupurilor sociale restrînse şi relativ izolate, anume familiile care trăiesc împreună în bazele militare.


Folosind date de la Military Teenagers' Environments, Exercise, and Nutrition Study (M-TEENS), cercetătorii au analizat detaliile a 1.111 de adolescenţi şi a peste 1.300 de părinţi care au ales să stea alături de o rudă într-una dintre cele 12 baze militare din Statele Unite.


Măsurătorile IMC-ului au determinat că aproximativ un sfert dintre părinţi şi adolescenţi sînt supraponderali sau chiar obezi. Mai important, s-a găsit că familiile de militari care au ales să stea alături de ruda lor sînt mai predispuşi la un IMC mai ridicat decît cei care nu.


Au fost alţi indicatori conform cărora expunerea la cultura locală se afla în spatele diferenţelor. Locuirea într-o zonă cu acces mai bun la hrană de tip fast-food sau una în care mişcarea era descurajată putea să determine apariţia mai multor cazuri de creştere în greutate.


Totuşi, cercetătorii sînt destul de siguri pe rezultatele obţinute. „Deşi studiul nu poate exclude în mod definitiv rolul mediului cu măsurătorile disponibile, aceste descoperiri sugerează că alte mecanisme pot funcţiona în acest caz”, au scris autorii în studiul publicat în JAMA Pediatrics.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load