Motivul principal al îmbătrînirii și neputinței vîrstei

Motivul principal al îmbătrînirii și neputinței vîrstei

Oamenii de știință de la Institutul Karolinska din Suedia au demonstrat că îmbătrînirea musculară se datorează acumulării de mutații în celulele tronculare.


Potrivit spuselor cercetătorilor, rezultatele lucrărilor științifice vor contribui la crearea unor metode eficiente de combatere a neputinței legate de vîrstă. Informația a fost comunicată în Press realease-ul de pe MedicalXpress.


Potrivit datelor obținute, biologii au descoperit că în fiecare celulă tronculară musculară către vîrsta de 70 de ani, se acumulează mai mult de o mie de mutații. Defectele din ADN apar ca efect secundar al diviziunii celulare, iar în tinerețe există mecanisme de restabilire a acizilor nucleici. În acest caz, zonele cele mai protejate sînt porțiunile de cromozomi, importanți pentru funcționarea și supraviețuirea celulelor. Cu timpul însă protecția începe să cedeze.


Cercetătorii planifică să afle dacă exercițiile fizice pot încetini procesul patologic. Se crede că activitatea fizică contribuie la distrugerea celulelor deteriorate și la autoreînnoirea țesutului muscular.


În revista Human Reproduction a fost publicat un articol al cercetătorilor de la Universitatea George Mason, care au constatat că nașterea unui copil este legată de îmbătrînirea accelerată a femeii cu 11 ani.


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load