COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cum ar trebui să arate masa de Paşte în izolare

Cum ar trebui să arate masa de Paşte în izolare

Anul acesta vom petrece Paştele complet diferit, pentru că îl vom fi acasă, în izolare, unii dintre noi departe de prieteni sau familie. Pentru că tindem să ducem un stil de viaţă sedentar în această perioadă, trebuie să fim atenţi la ceea ce punem pe masă în ziua de Paşte. Nutriţionistul italian Gianluca Mech ne oferă cîteva sfaturi care să ne inspire pentru o masă sănătoasă în ziua de Paşte.

Carnea de miel, înlocuită cu friptură de curcan

"Sfatul meu este să încercaţi să urmaţi principiile unei diete sănătoase chiar şi cu ocazia mesei de Paşte. Vă recomand o masă din care să nu lipsească cerealele, legumele, peştele sau carnea albă, fructele şi leguminoasele. V-aş recomanda, de asemenea, să încercaţi să înlocuiţi carnea roşie de miel cu carne albă. Spre exemplu, cea de curcan", recomandă Gianluca Mech.

Porţii mici – calitate în detrimentul cantităţii


”Aveţi grijă la dimensiunile porţiilor de mîncare. Acestea nu trebuie să fie mari. Ţineţi minte că întotdeauna contează calitatea, nu cantitatea. Mîncaţi încet şi savuraţi pe deplin fiecare înghiţitură. Astfel, senzaţia de saţietate se va instala mult mai repede. În plus, nu veţi avea tendinţa să mîncaţi mai mult decît de obicei. Veţi reuşi astfel să nu vă supraîncărcaţi organismul din prima zi”, explică specialistul.

Ceai de plante după masă

”După masa de Paşte, savuraţi în voie un ceai de plante. Asta ajută la stimularea funcţiilor digestive şi metabolice, purificînd ficatul şi intestinele”, recomandă Gianluca Mech.

Deserturile, consumate cu moderaţie

”Bineînţeles că deserturile nu pot lipsi de pe masa de Paşte. Limitaţi-vă la o felie de cozonac! De asemenea, vă puteţi îndulci cu puţină ciocolată neagră. Consumată cu moderaţie, aceasta este extrem de hrănitoare şi ne ajută să avem o stare de bine. Moderaţia este cheia unei diete echilibrate”, adaugă nutriţionistul.

Cîte ouă roşii e sănătos să mîncăm?

”Dacă nu ai probleme legate de colesterol, iar dieta ta nu abundă în grăsimi, poţi mînca un ou fiert pe zi. Dacă încerci să îţi ţii în frîu nivelul colesterolului, nu e recomandat să consumi mai mult de 3 ouă pe săptămînă. Iar aceste recomandări sînt valabile atît de Paşte, cît şi în restul timpului”, spune Gianluca Mech.

Cozonac şi pască

”Cozonacul şi pasca nu lipsesc de pe masa de Paşte. Asta cu siguranţă. Optaţi însă pentru cele făcute în casă în detrimentul celor pe care le găsim în comerţ. Acestea din urmă conţin tot felul de ingredente nesănătoase. Şi aici mă refer la conservanţi, coloranţi, agenţi de îngroşare, agenţi de umezire, emulsifianţi, corectori de aciditate, stabilizatori, etc. Folosiţi ingrediente naturale sau, de ce nu, optaţi pentru o reţetă vegană. Folosiţi cît mai puţin zahăr, umplutură şi renunţaţi la orice tip de glazură. În plus, nu exageraţi cu mîncatul. Încercaţi să vă rezumaţi la o felie de cozonac sau pască pe zi”, recomandă Gianluca Mech.

Pîinea în perioada Paştelui

”Mesele de sărbătoare sînt automat compuse din alimente mai grele decît de obicei. Dacă vreţi să vă răsfăţaţi cu preparate tradiţionale, încercaţi să renunţaţi pe cît posibil la pîine în această perioadă. Sau cel puţin să o înlocuiţi cu pîine care conţine o cantitate ridicată de cereale şi obţinută 100% din făină de grîu integral. Aceasta conţine fibre insolubile ce ajută la o mai bună digestie, dar şi la prevenirea cancerului de colon”, este de părere specialistul.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load