Ce se întîmplă dacă laşi telefonul la încărcat toată noaptea

Ce se întîmplă dacă laşi telefonul la încărcat toată noaptea

În era smartphone-urilor, majoritatea au nevoie de o încărcare pe zi, iar utilizatorii aleg să-l lase peste noapte în priză pentru a porni o nouă zi cu bateria plină. Astfel, telefonul este lăsat în priză și după ce este încărcat complet, majoritatea telefoanelor avînd nevoie de doar 2 ore pentru asta.


Care sînt costurile financiare atunci cînd lași telefonul la încărcat dincolo de acele două ore în timp ce dormi? Care sînt costurile lăsării încărcătorului în priză chiar și cînd telefonul nu este atașat? Iată răspunsul.


Conform profesorului David Mackay de la Cambridge, dacă vei scoate încărcătorul din priză cînd nu e telefonul conectat, după un an vei avea suficientă energie pentru ... o baie fierbinte! Cu alte cuvinte, nu consumi prea multă energie lăsînd încărcătorul în priză. Așa cum spune profesorul Mackay „scoțînd obsesiv încărcătorul din priză este ca și cum ai vîsli Titanicul cu o linguriță. Nu e rău că o faci, dar trebuie doar să fii conștient ce gest nesemnificativ este."


Un studiu din 2012 făcut de Lawrence Berkeley National Laboratory a dezvăluit că un încărcător aflat în priză consumă în medie 0.26 wați. Cînd un telefon este conectat la încărcător, consumul mediu de electricitate este de 3.68 wați. Odată ce telefonul este încărcat complet, acea cifră scade la 2.24 wați. Pentru o casă medie, studiul a arătat că încărcarea anuală a telefonului are un cost mediu de 5.30 dolari.


Nu este însă bine pentru bateria telefonului ca acesta să rămînă în priză pentru perioade lungi după ce a ajuns la 100%. Acest tip de comportament poate duce la necesitatea schimbării bateriei cu una nouă. Bateriile Lithium ion, precum cele folosite pe smartphone-uri, nu ar trebui să fie ținute la 100% pentru mult timp. Experții spun că, pentru o durată de viață optimă a bateriei, ar trebui să o folosești pentru o perioadă scurtă și apoi să o încarci pentru o perioadă scurtă. Este ca și cum ai pune bateria să facă mai multe drumuri scurte în mers în locul unui sprint lung.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load