Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Care este obiceiul ce creşte riscul de a dezvolta diabet

18 oct. 2020,, 20:31   Externe
8809 0

Specialiştii avertizează continuu în ceea ce priveşte efectul fumatului asupra sănătăţii. Fumatul este un bine cunoscut factor de risc pentru diferite tipuri de cancer, dar şi pentru bolile cardiovasculare.

Cît despre rezistenţa la insulină, care stă la baza apariţiei diabetului zaharat tip 2, fumatul este un factor de risc independent.

Mecanismele prin care fumatul poate determina apariţia rezistenţei la insulină par a fi legate de inflamaţia pe care o induce sau de adipozitatea la nivel visceral cu care se asociază. La pacienţii care au deja diabet, acest obicei nesănătos poate creşte riscul de complicaţii. În plus, studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat că există o relaţie direct proporţională între numărul de ţigări fumate şi riscul de apariţie a diabetului zaharat.

Incidenţa diabetului, mai mare la fumători

Într-o metaanaliză a Centrelor pentru Controlul Bolilor şi Prevenţie (Centers for Disease Control and Prevention) din 2014, care a inclus aproximativ 3.9 milioane de participanţi, cu o medie de urmărire de 10 ani, s-a dovedit faptul că fumătorii au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat comparativ cu non-fumătorii. Dovezile sînt suficiente pentru a deduce că fumatul este o cauză a diabetului zaharat, riscul fiind cu 30-40% mai mare la fumători.


Cum este afectată secreţia de insulină

Studiile efectuate au demonstrat existenţa receptorilor nicotinici la nivelul celulelor beta pancreatice, responsabile de secreţia de insulină. Astfel, nicotina poate reduce eliberarea de insulină prin intermediul acestor receptori. De asemenea, există studii efectuate pe animale, care au demonstrat că expunerea la nicotină în perioada pre- şi neonatală poate duce la o funcţionare anormală a celulelor beta pancreatice şi chiar la apoptoză (moarte celulară).

Posibile complicaţii

La pacienţii cu diabet care fumează, controlul metabolic se obţine mai greu, fiind nevoie de doze mai mari de insulină, comparativ cu nefumătorii. Diabetul necontrolat, definit prin glicemie à jeun mai mare de 130 mg/dl şi hemoglobină glicozilată mai mare de 7% creşte riscul de complicaţii la nivel renal (boală cronică renală), la nivelul ochilor (retinopatie diabetică), la nivel nervos (polineuropatie diabetică) sau cardiovascular (infarct miocardic, accident vascular, arteriopatie diabetică).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?