COVID-19 în MOLDOVA

Cînd și de cine a fost decisă soarta cinematografului ”Gaudeamus”?

Cînd și de cine a fost decisă soarta cinematografului ”Gaudeamus”?

Pe 31 august urmează a fi convocată o ședință CMC de urgență în cadrul căreia ar putea fi anulată o decizie anterioară a municipalității legată de soarta cinematografului Gaudeamus.

Ieri lucrările de demolare a cinematografului au continuat din clădire au rămas doar pereții laterali, sala de cinema fiind distrusă în întregime.

Viceprimarul Victor Chironda, după acțiunile de ieri, a venit cu niște precizări pe rețelele de socializare.


Chironda scrie că „soarta acestui cinematograf a fost decisă atunci cînd Ministerul Culturii a permis vînzarea acestui obiectiv către o companie privată (2004), iar Primăria și Consiliul municipal au vîndut aceleiași companii terenul de sub clădire (2014), apoi a eliberat Autorizația de desființare a cinematografului (2018). Toate încercările ulterioare ale primăriei de anulare a acelei autorizații s-au soldat cu deciziei Curții Supreme din 29 iulie 2020, care recunoaște expres dreptul proprietarului de a-și demola clădirea, în baza autorizației din 2018”. Viceprimarul spune că să fie reconstruit sau să fie valorificat cinematograful este imposibil, deoarece proprietarul are tot dreptul să dispună de bunul său imobil, iar obiectul a fost deja demolat în proporție de 70%.

Acesta spune că autorizația a expirat, iar proprietarul trebuie să depună la primărie o nouă cerere de eliberare a Autorizației de desființare, și în baza ei să finalizeze demolarea clădirii.

„Problema este că în acești doi ani de judecată, valabilitatea autorizației a expirat, iar conform legii 160 din 22.07.2010 (art.10.6) privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, termenul de valabilitate a actului permisiv nu se prelungește pe perioada de suspendare a valabilității lui. Iată de ce Primăria Chișinău consideră că lucrările de demolare făcute ieri și azi sînt ilegale. Pentru că sînt neautorizate. Din acest motiv am stopat de cîteva ori lucrările și am scris plîngere la poliție pentru demolare neautorizată. Acum proprietarul trebuie să depună la primărie o nouă cerere de eliberare a Autorizației de desființare, și în baza ei să finalizeze demolarea clădirii. Astăzi proprietarul companiei mi-a promis personal că ei nu vor face demolări pînă nu vor avea o nouă autorizație de desființare”, scrie Chironda.

Potrivit viceprimarului, în locul cinematografului, proprietarul planifică să construiască o clădire de peste 15 nivele, cu destinație comercială și locativă.

„Nu voi descrie aici potențialul impact negativ al acestei construcții asupra zonei, de la presiunea pe rețele pînă la imaginea și skyline-ul zonei. Dar e ușor de prevăzut că orașul se va alege cu încă o problemă urbanistică majoră”, a mai adăugat acesta.

În final a notat că se pregătește un proiect de decizie pentru CMC prin care să fie anulată decizia CMC nr. 9/21 din 16 ianuarie 2019 și reglementările zonei să revină la codul inițial ”C3”, astfel proprietarul terenului nu va putea solicita certificat de urbanism și autorizație pentru un bloc cu apartamente ci va putea construi doar ceea ce se încadrează în prevederile zonei ”C3”.

„De asemenea, vom negocia cu proprietarul să renunțe la proiectul de edificare a unui zgirie-nori și să valorifice acest spațiu prin construcția unui centru cultural sau expozitional și amenajarea parcului adiacent”, a conchis acesta.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load