X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4014

Despre cei care doresc să facă lumea mai bună. Topul interviurilor 2023

5 ian. 17:55   Analitică
6010 0

Politicieni, diplomați, juriști, savanți, sportivi, activiști civici, artiști, regizori, pedagogi, medici, antreprenori – cele mai diferite persoane au fost eroii interviurilor noastre (numărul cărora, pe parcursul anului, a ajuns la 55). Ei au vorbit despre lucruri care îi îngrijorează pe cetățenii noștri, au relatat despre sine, au răspuns la întrebările noastre nu întotdeauna simple, uneori chiar încurcate. Cine dintre eroii publicațiilor noastre a fost cel mai – cel mai popular printre cititori, aflați din următoarea trecere în revistă a ratingului interviurilor anului 2023. Recunoaștem. Și pentru noi a fost o surpriză.

Locul zece în rating – materialul publicat la 2 iunie «Ion Ștefăniță: «E absurd să privăm Chișinăul de dreptul de a-și căuta propriul stil». Pentru Ion Ștefăniță ocrotirea monumentelor istorice, culturale este și profesie, și poziție civică, și chiar pasiune. Involuntar, el atrage cititorul, povestind despre numeroasele proiecte, prin implementarea cărora el vrea să facă Chișinăul și mai frumos.

Locul nouă, practic cu același număr de puncte, l-au împărțit două interviuri. Cu toată diferența dintre cei doi eroi, îi unește pasiunea pentru munca lor și încrederea fermă în propriile puteri și în lumea înconjurătoare. Primul dintre aceste interviuri, cel din 23 mai, se numește «La 20 de ani preconiza să cucerească Everestul, iar la 30 și-a văzut visul împlinit!». Vladislav Zotea, alpinist moldovean, a cucerit Everestul devenind imediat vedeta internetului și cucerind cititorii noștri cu uimitoarea lui poveste . Al doilea, cel din 27 septembrie, este întitulat «Fără bisturiu». Numele doctorului habilitat în medicină Nicolae Șavga este bine cunoscut nu numai în Moldova, ci și dincolo de hotarele ei. Conferențiar al catedrei de chirurgie pediatrică, ortopedie și anesteziologie de la Universitatea de stat de medicină și farmacie în numele lui N.Testemițanu, autor a 20 de invenții și a peste 200 de articole științifice, «Cel mai bun inventator al anului - 2010», Om Emerit, el a vindecat sute, dacă nu mii de persoane. În interviul pentru site-ul nostru dl Șavga povestește despre noile metode de tratament.


Pe locul opt - publicația din 28 iunie «Iurie Răileanu despre primul și unicul în Moldova muzeu al florilor» . Interviul cu fondatorul primului și unicului muzeu al florilor – Casa Florilor, care se află în satul Braniște, Orhei.

Locul șapte l-a revendicat publicația din 19 aprilie «Nicolai Pascaru: «Ne așteaptă încercări grele, dar am certitudinea că le vom depăși ». Analistul politic, ex-deputat în parlament, ne oferă destul de des interviuri, și de fiecare dată publicațiile sale trezesc un interes viu printre cititori. Poate, pentru că Nicolai face o analiză curajoasă și detaliată a situației politice din țară, da poate pentru că majoritatea pronosticurilor sale se îndeplinesc. Iată și acum analistul politic este sigur că viitorul Moldovei aparține forțelor orientate patriotic.

Pe locul șase – interviul publicat la 21 iunie «Nu închideți ușa…». Cum trăiește cea mai mare instituție de educație preuniversitară cu predare în limba rusă din Moldova – liceul chișinăuian care poată numele lui N.V.Gogol? Despre aceasta povestește directoarea ei Marina Saltanovscaia.

S-ar părea că oamenii simpli stau departe de evenimentele din sferele judiciare înalte. Însă interviul din 16 octombrie «Președintele CSJ – despre corupția zero în sistemul judiciar și utilizarea poligrafului în loc de pre-vetting » a avut o rezonanță enormă și a ocupat locul cinci în rating. Serghei Caraman, președinte interimar al Consiliului superior al magistraturii a povestit pentru portalul Noi.md despre principala problemă a sistemului judiciar, despre corupție și «fumul fără foc», despre imixtiunea politicienilor în sistemul judiciar și despre multe altele.

Locul patru îi aparține pe dreptate interviului publicat la 7 iunie «Emil Childescu: «O cutie cu creioane colorate –cel mai luxos cadou din copilăria mea». Unul dintre cei mai cunoscuți și fecunzi pictori din Moldova – despre amintirile copilăriei, sursele de inspirație și dragostea nesecată față de baștină.

Și, în final, primii trei lideri.

La 21 aprilie a apărut «Istoria unicului colecționar moldovean, inclus în Cartea recordurilor Guinness ». Interviul cu Petru Costin, colonel în rezervă al Serviciului vamal, responsabil de activitatea Muzeului Serviciului vamal «Galeria colecțiilor lui Petru Costin și deținătorul a două recorduri mondiale Guinness a luat locul trei.

Locul doi îl ocupă publicația din 26 aprilie «Un britanic realizează videoclipuri despre Moldova: „Nu mă pot decide să plec de aici”.!"» . William Edgertonne, de 24 de ani, a venit în Moldova nu demult, dar a devenit deja o celebritate locală. În Internet, devin tot mai populare spoturile video, în care englezul dansează în preajma Arcului de Triumf, gustă din bucătăria națională moldovenească și filmează localurile de la noi.

Primul loc – interviul publicat la 11 februarie «Povestea emoționantă a lui Sandu Sitnik, taxatorul care a uimit internetul». «Fiecare dintre noi are propriile probleme acasă sau la serviciu, însă o vorbă bună, a doua… Mă bucur dacă oamenii coboară din autobuz cu altă dispoziție», - spune despre pasagerii săi fostul jurnalist cunoscut, iar azi – taxator în autobuzul de pe ruta 5.

Omul care a căpătat o popularitate enormă pur și simplu vinde bilete pasagerilor. Și a demonstrat, că poți deveni vedetă în orice loc – principalul e să-ți faci treaba si suflet și talent.

Iar noi promitem că în anul care a început vă vom face și în continuare cunoștință cu oamenii cei mai interesanți și remarcabili.

Departamentul analiză a site-ului Noi.md

11
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?