X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Un britanic filmează video-uri despre Moldova: "Nu mă pot impune să plec de aici!"

26 apr. 2023,, 14:09 (reactualizat 2 mai. 2023,, 13:01)   Interviuri
25676 0

Turismul moldovenesc se dezvoltă fulgerător și treptat merge spre un alt nivel. Tot mai des ne vizitează oaspeți de peste hotare, despre noi se vorbește mai mult și devenim mai cunoscuți. Ne numesc o țară mică cu inimă mare. Pentru străini, se pare, tradiționalele valori naționale, obișnuite pentru moldoveni, au un caracter de curiozitate și devin surse de inspirație. Exemplu este noul oaspete al Moldovei, William Edgerton, care are 24 de ani.

William a venit recent în Moldova, dar a reușit să devină o celebritate locală. În ultimul timp în Internet devin tot mai populare video-urile, în care un vizitator englez dansează în preajma Arcului de Triumf, încearcă bucătăria moldovenească și filmează spoturi despre localurile de aici.

William nu are nici rude, nici prieteni la noi, el nu a venit pentru a cuceri universitățile capitalei, cum ați fi putut crede. Este pentru prima oară în Moldova, dar nu are dificultăți de comunicare, dat fiind că posedă perfect rusa. Despre aceea cum a ajuns pe meleagurile moldovene, de unde cunoaște piesa "Numa numa yei" și ce stereotipuri i s-au destrămat după ce a cunoscut Moldova, Wiliam a povestit pentru portalul Noi.md.

- Spune, cum ai ajuns în Moldova ?

- Întotdeauna am dorit să vin încoace. Tot ce știam eu despre Moldova era piesa "Numa numa yei". Eram foarte curios să aflu ce fel de țară este aceasta. Eu călătoresc, am vizitat multe țări. Grație muncii la distanță, îmi pot permite așa ceva.


- Posezi la perfecție limba rusă, deși ea este considerată destul de complicată pentru străini. Ai studiat-o intenționat?

- La Universitatea britanică eu am studiat limbile străine moderne - rusa și franceza, a, făcut și cursuri de studiere a relațiilor internaționale.

Inițial, am studiat la Universitatea britanică The University Birgminham, dar, conform regulilor, la anul trei noi trebuia să mergem în țara, limba căreia am ales-o, și eu am mers în Rusia.

În a.2019 am început studiile la Moscova, iar cu începerea carantinei pandemice am fost nevoit să iau un concediu academic. În a. 2020 m-am întors acolo pentru un stagiu. În mod repetat, plecam în patrie, apoi reveneam. Într-un final, am fost invitat să muncesc la Moscova. Și așa am devenit traducător.

Limba rusă am studiat-o de la 4,5 ani. Într-adevăr este foarte complicată. Multe reguli – cazuri, declinări. Pentru mine, cel mai dificil a fost să învăț cazurile, uneori încurc accentul cuvintelor. Probabil, purtătorul limbii simte anumite lucruri, iar străinii trebuie să cugete mai mult asupra cuvintelor.

- În Moldova ești pentru prima dată, dar deja poți face o comparație. Ce țări ai mai vizitat?

- Rusia, Ucraina, Letonia, Lituania, Polonia, Georgia, Germania.

- În fond, Țările Baltice. Putem spune că te simți minunat în țările CSI și nu ți-i străină mentalitatea noastră?

- da, la început preconizam doar să practic limba, dar în rezultat am fost pătruns de spiritul CSI. Dacă am compara cu țările occidentale, aici oamenii au mai mult patriotism. Mai deschiși, simpli, sinceri. În Rusia mi-am făcut mulți prieteni, acum tot mai multe cunoștințe îmi fac în Moldova.

Ei pot în orice zi merge la un picnic și să te cheme cu ei. Niște idei foarte spontane.

Unicul lucru pe care l-am observat, e că nu prea vă place să zîmbiți, dar m-am deprins cu asta în Rusia.

- Singur cîștigi bani pentru călătoriile tale?

- Da, eu îmbunătățesc serviciile de traducere Yandex și Google Translate. Vin dintr-o familie simplă. Localitatea unde am crescut se numește Nortlich. E aproape de Bristol, două ore de mers de la Londra. Tata a fost vinificator, acum lucrează la un ziar. Mama este medic.

La început ei mă convingeau să nu plec. Acum eu îi conving să vină în ospeție la mine.

- Unde au auzit pentru prima pară piesa grupului O-Zone - Dragostea Din Tei? Ea este ascultată și în Britania?

- Î,i pare că această piese este cunoscută în toată lumea. Pentru prima dată am văzut-o în Internet acum niște ani. În moldovenește, în afară de salut, încă nu am învățat nimic, dar piesa aceasta o știu aproape pe de rost.

Dintre artiștii moldoveni mau cunosc Epic Sax Guy [Serghei Igorevici Stepanov, Sunstroke Project ], i-am văzut în timp ce evoluau la Eurovision.

- Ce obiective turistice moldovenești ai reușit deja să vezi?

- M-am stabilit în inima Chișinăului, pe bulevardul Ștefan cel mare. Închiriez o locuință. Am încercat să văd tot ce se poate, să înconjor orașul. Mi-am făcut deja niște prieteni, ei mi-au arătat diferite locuri demne de văzut. Mi-a plăcut mult parcul Valea Morilor cu lacul mare, numit și Comsomolist. Am vizitat Grădina Botanică. Două zile le-am petrecut în Transnistria, la Tiraspol. Un oraș foarte frumos. Recent, am luat legătura cu managerul pivnițelor Cricova. Mi s-a oferit o excursie cu degustarea vinurilor, am filmat acolo un spot video. Am reușit deja să mă rătăcesc de mai multe ori, nu mă prea descurc cu transportul.

- În Moldova ți-a crescut simțitor numărul subscriitorilor. De unde a venit ideea de a ține propriul blog?

- Am început această activitate în timpul pandemiei. Mă plictiseam în carantină. Țin minte, primul video a fost despre aceea cum reacționează moscoviții la vorbitorii de engleză, în stradă. Dar nu a fost perceput. Atunci am început să filmez mai mult, și am observat că am acumulat zece mii de abonați. Am fost plăcut surprins.

În unele spoturi urmăresc studierea limbii engleze în formă glumeață, dar în fond conținutul la mine este de divertisment. În Moldova am filmat deja mai multe video-uri.

- Ai un video în care guști din bucătăria moldovenească. Spune, care bucate te-au impresionat cel mai mult și prin ce se deosebește bucătăria noastră de cea engleză?

- Bucătăria moldovenească mi s-a părut folositoare, sănătoasă. Pentru mine e ceva nou, care are propriul farmec. Mi-au plăcut plăcintele, dar cel mai mult m-a impresionat tocana. E foarte gustoasă. Cu regret, eu nu știam cum trebuie să consum anumite bucate, spre exemplu mămăliga, pentru că în Anglia m-am deprins să văd mereu furculița și cuțitul, de aceea am fost nițel certat în comentarii. Și cu bucătăria georgiană am nimerit-o la fel (rîde).

Bucătăria engleză nu este bogată în supe. Mi-a plăcut foarte mult zama. Credeam că este o supă de legume obișnuită, însă ea are un cu totul alt gust. În timp ce o consumam, priveam atent fiecare ingredient.

- Ce mituri despre Moldova ți s-au risipit?

- Am auzit diferite lucruri despre Moldova. Chiar și că aici e periculos și nu face să merg. Însă venind, am înțeles din start că nu este deloc așa. Nu pot spune că toți englezii și americanii ar fi buni, peste tot e diferit. Despre fiecare țară, fiecare națiune se născocesc stereotipuri. Dar peste tot există oameni buni și răi. Am avut noroc că în Moldova am văzut doar oameni buni. Cei pe care i-am cunoscut aici s-au dovedit a fi foarte prietenoși, amabili, sociabili și receptivi. M-au ajutat, m-au îndemnat absolut dezinteresat.

Am mai observat că vă plimbați deseori, vă place veselia și aveți multe sărbători , obiceiuri pe care le respectați. Voi ieșiți din case mai des ca noi în Marea Britanie. Spre exemplu, după lucru puteți merge să sărbătoriți ceva.

- Noi vorbim în ziua, în care Chișinăul a fost împodobit cu instalații festive și iarmaroace, în Moldova este sărbătorit Paștele . Și în Anglia există această sărbătoare…

- Da, dar am observat că voi aveți mult mai multe tradiții. Coaceți singuri cozonacii. Eu am și gustat pască, mi-a dăruit-o o abonată.

Da în Anglia noi pur și simplu ne adunăm în jurul mesei de sărbătoare.

- Ce impresii despre Moldova ți-au rămas? Vei mai reveni la noi încă odată?

- Eu nu mă pot impune să plec de aici! Preconizez, dar de fiecare dată transfer ziua. Moldova parcă m-a fermecat ! Mă simt confortabil aici, Chișinăul m-a încărcat cu energie! Desigur, eu nu am văzut toată Moldova, dar în oraș îmi place foarte mult ! Chișinăul nu este la fel de mare ca Londra sau Moscova, și e ceva deosebit în asta. La Londra nu te simți în siguranță, este o metropolă, e prea mare, te pierzi, are un ritm turbat de viață. Ziceți că aveți multe ambuteiaje, dar credeți-mă, pentru mine nu-s multe. Nu le-ați văzut pe cele din Marea Britanie.

Și clima mi-a plăcut mult, aveți multe ploi. Eu am observat, că vă place să vă îmbrăcați călduros, mai purtați haine de iarnă, deși mie îmi pare că este foarte calde deja.

Pe scurt, emoțiile mă copleșesc, îmi vine greu să le exprim chiar și în limba mea.

- Ce planuri mai ai?

- Deocamdată nu am planuri concrete. Muncesc, călătoresc și-s fericit.

- Dacă ți se va propune un loc de muncă în Moldova, vei accepta?

- Depinde ce fel de muncă. Dar în general nu-s împotrivă să rămîn aici

- Ce ai dori poporului moldovenesc?

- Zîmbiți mai mult!

A intervievat Elena Semenovcher



115
21
3
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?