Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Fără bisturiu ©

27 sep. 2023,, 10:00 (reactualizat 27 sep. 2023,, 18:03)   Interviuri
10935 0

Noile metode de tratare a herniei intervertebrale au devenit accesibile și în Moldova

Numele doctorului habilitat în medicină Nicolae Șavga este cunoscut nu numai în Moldova, ci și peste hotare. Mai bine de 30 de ani Dumnealui activează în secția ortopedie a Centrului Mamei și Copilului. Docent al catedrei de chirurgie pediatrică, ortopedie și anesteziologie a Universității de stat de medicină și farmacie ”N.Trestemițanu”, autor a 20 de invenții, a peste 200 de articole științifice. În a. 2010 a fost recunoscut «Cel mai bun inventator al anului» și i s- conferit titlul de «Om Emerit».

Principala specializare a dlui Șavga – bolile coloanei vertebrale la copii și adulți. A efectuat mii de intervenții chirurgicale foarte complicate, care au ajutat multor oameni să stea pe picioare în sensul direct. Motiv pentru acest interviu au devenit noile metode de tratare a herniei intervertebrale în țara noastră. L-am rugat pe reputatul chirurg să ne vorbească despre aceea, cum au apărut acestea în Moldova , dar și despre avantajele acestor metodici.

- Hernia intervertebrală este o maladie așa de comună, că nu încape îndoială: informația despre noile metode progresiste de tratare va fi foarte actuală pentru multe mii de persoane. Spuneți-ne, Vă rog, care este diferența lor principială de practica tradițională?

- Se știe că azi operația-standard este aceea, în care se face o incizie de-a lungul liniei mediane a coloanei vertebrale, cu inevitabila disecție musculară bilaterală. Ulterior, asta duce la atrofierea mușchilor. În afară de aceasta, rezecția obligatorie a componentei osoase și a ligamentelor sporește pierderea de sînge. Clar, că după o atare operație pacientul este nevoit să se afle în staționar o perioadă îndelungată. Adesea operația este asociată cu riscul complicațiilor și pericolul unei septicemii.

Acum însă a apărut posibilitatea să începem lupta cu hernia intervertebrală nu cu ajutorul bisturiului, da prin metoda nucleoplastiei cu plasmă rece. Aceasta se face printr-o mini-puncție cu ajutorul unui ac ceva mai lung ca cel pentru seringă, care poartă o diodă minusculă . La temperatura de 40-55 grade Celsius, are loc «evaporarea», «uscarea» treptată a herniei. Ea nu mai apasă pe rădăcinile nervoase, și durerea dispare, șa fel ca și alte simptome neplăcute.

- Această intervenție se face fără anestezie?

- Cu o anestezie locală doar, de aceea eu nu aș numi-o intervenție, ci procedură. Datorită acestei metode fără bisturiu pacientul nu pierde sînge și nu riscă complicații post-operatorii. Nu este nevoie nici de o reabilitare de durată. El poate părăsi clinica în aceeași zi , sau a doua zi.

Este puțin traumatizantă și noua tehnică de introducere cutanată a șuruburilor pentru fixarea vertebrelor. Mai înainte, pentru aceasta în timpul operației se făcea o incizie. Acum nu mai avem nevoie de bisturiu: prin puncție, în vertebră se introduce un ac, cu ajutorul căruia este răsucit șurubul. Dacă hernia este deja mare sau există o stenoză, ne ajută noua metodă ultramodernă UBE – chirurgia bipolară endoscopică a coloanei vertebrale. Ea constă în aceea, că printr-o mică incizie de 5-7 mm se introduce un endoscop pentru observare, iar prin alta – instrumentul chirurgical, cu ajutorul căruia noi îndepărtăm hernia sau alte formațiuni patologice. Grație endoscopului, pe un monitor mare se vede întreaga operație. Chirurgia bipolară permite instrumentului «să se plimbe» pe coloana vertebrală și să îndeplinească multe sarcini , spre exemplu, să pună cages-uri, să introducă șuruburi. Și deoarece și aici nu este nevoie de incizii extinse ale mușchilor, nu se pierde mult sînge, iar după o atare operație puțin invazivă pacientul poate merge acasă în aceeași zi sau peste o zi-două.

- Domnule Șavga, știu că în lume puține clinici, deocamdată, practică aceste metode de tratare a herniei intervertebrale. Cum de ele au devenit accesibile pentru locuitorii Moldovei?

- În vara curentă eu am făcut un stagiu special la neurochirurgul cu renume mondial Ibrahim Abdalla, colaborator al Institutului de cercetări științifice în domeniul ortopediei și traumatologiei de la Universitatea de medicină din Donețc. El este originar din Iordania, însă a învățat și s-a stabilit în Ucraina. Metoda UBE, elaborată inițial în Coreea de Sud, Ibrahim Abdalla a studiat-o în această țară, la celebrul profesor Suyok Jing. Apoi a avut stagii în Egipt, Turcia, Germania, alte țări. Am avut noroc, căci profesorul Ibrahim Abdalla mi-a transmis cu bunăvoință cunoștințele și abilitățile care permit înrădăcinarea, în solul Moldovei, a metodelor chirurgiei endoscopice bipolare a coloanei vertebrale. Mai mult, stimatul meu coleg a acceptat să vină la Chișinău. Pe 9 octombrie noi împreună vom începe să facem consultări și operații la Centrul medical Galaxia. De 13 ani colaborez cu această clinică și pot spune, că aici au fost create toate condițiile pentru efectuarea operațiilor puțin invazive, dar și foarte complicate. Însă echiparea tehnică de calitate este doar o parte a medaliei. Principalul e că la Galaxia s-a format o echipă unită de specialiști minunați, fără care operațiile de acest fel ar fi imposibile în principiu.

- Doritorii să fie consultați de Dvs. în aceste zile de octombrie trebuie să treacă careva investigații speciale?

- Minim – e nevoie de concluzia unui RMN recent, făcut nu mai mult de 2-3 luni în urmă. La necesitate, noi vom face o radiografie sau altă investigație necesară.

- Nu pot să nu întreb despre costul operațiilor puțin invazive, bazate de noile metode.

- Operațiile tradiționale, făcute prin metoda precedentă, azi costă 4-6 mii de euro, inclusiv implanturile necesare. Operațiile conform metodelor noi vor fi de 2-3 ori mai ieftine. De regulă, ele nu presupun utilizarea unor șuruburi scumpe, și cum am mai spus, nu va fi nevoie de spitalizarea de durată.

- Cum credeți, ce anume va ajuta ca aceste metodici să fie implementate mai rapid în practica colegilor Dvs. moldoveni?

- La etapa inițială, este extrem de importantă informarea la scară largă, din prima sursă cum se spune. Sper, că în perioada aflării la noi, profesorul Abdulla va reuși să facă un șir de master-clase, seminare pentru medicii noștri. Eu am și pregătit deja rapoartele detaliate, pe care în scurt timp le voi prezenta la Congresul național al chirurgilor din RM și la Conferința de la Centrul de sănătate a mamei și copilului. Sper că ele vor ajuta la înțelegerea deplină a importanței acestor noi metodologii, grație cărora chirurgia națională va face un pas important în tratarea multor patologii ale coloanei vertebrale. Voi dedica aceste alocuțiuni memoriei tatălui meu, care a decedat la 2 iulie, curent.

- Numele dlui N.Șavga, întemeietorul ortopediei, traumatologiei și vertebrologiei pediatrice, se va păstra veșnic în istoria medicinii naționale . Spuneți-mi, el a reușit să afle despre decizia Dvs. de a însuși noile tehnici de chirurgie a coloanei vertebrale?

- Nu doar a reușit! Ultimele cuvinte conștiente, pe care mi le-a spus, se refereau la viitorul meu stagiu la Ibrahim Abdulla. Deja la reanimare, tata fiind foarte slăbit, i-am spus că nu voi merge nicăieri, că voi sta cu el. Dar el mi-a spus cu severitate: «Trebuie să mergi! Acestor tehnici le aparține viitorul». Opinia și sprijinul lui au fost foarte importante pentru mine. Mereu am admirat experiența sa vastă, tenacitatea, curajul. Că doar în timpul intervențiilor pe coloana vertebrală, în special conform indicațiilor vitale, chirurgul deseori este nevoit să-și asume o responsabilitate deosebită, să-și asume riscul. Ei bine, în asemenea situații tata nu-și pierdea calmul, nu se eschiva de responsabilitate - muncea în continuare, uneori 8-10 ore în șir, dar își făcea meseria. Mulți ani am efectuat intervenții chirurgicale împreună. El nu a lăsat bisturiul nici la 82 de ani, chiar și în ultimii ani găsea forțe să-mi fie asistent. De aceea anume tata a fost și este în continuare autoritatea numărul unu, și nu doar în profesie. Țin minte spusa lui: «Am o singură dragoste, o singură femeie, o singură profesie pentru toată ».

- Eu cred că, după serviciul militar în Forțele aeropurtate, o axă specială în viața Dvs. a devenit și moto-ul militarilor din aceste trupe : «Nimeni în afară de noi». Acum trei ani, într-un interviu, ați criticat dur Ministerul sănătății pentru lipsa echipamentului tehnic modern pentru efectuarea intervențiilor chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale la copii, pentru imposibilitatea de a organiza în țară producerea experimentală a unui șir de instrumente și dispozitive pentru intervențiile de acest fel, pentru lipsa centrelor de reabilitare post-operatorie a copiilor. Spuneți-mi, cum s-a schimbat situația în prezent în această privință?

- Ministerul sănătății a reacționat destul de bolnăvicios la acel material, însă nu putea să nu răspundă criticii corecte. În ultimul timp situația s-a mai îmbunătățit, au loc licitații de achiziționare a implanturilor. Dar nu este soluționată una dintre principalele probleme – Centrul mamei și Copilului așa și nu are echipament de neuromonitorizare. În toate clinicile din lume operațiile pe coloana vertebrală se fac în exclusivitate cu ajutorul acestui dispozitiv, care permite monitorizarea unor posibile disfuncții a măduvei șirei spinării. Fără o astfel de monitorizare riscul unei paralizii se majorează enorm. Dar la toate solicitările de a achiziționa acest echipament , nu pentru clinica municipală - pentru cea republicană, – an de an auzim doar: «Așteptați». Chiar dacă în diferite țări el este produs la prețuri diferite, deloc cosmice.

- Dle Șavga, vreau să revin la tema apropiatei vizite a profesorului Ibrahim Abdulla la Chișinău. Ar putea veni la primire, pentru o consultare, bolnavii cu o scolioză obișnuită?

- Noi vom oferi consultații în diverse probleme, ce țin de bolile coloanei vertebrale. Însă eu nu aș numi scolioza ”obișnuită”. Este una dintre cele mai complicate probleme în ortopedia modernă. Deformarea coloanei vertebrale adesea îi face pe oameni invalizi, duce la disfuncții ireversibile ale plămînilor, a sistemului cardio-vascular, a tractului gastro-intestinal. Speranța medie de viață a persoanelor care suferă de scolioză gravă este de 35-45 de ani. Menționez, că scolioza congenitală trebuie diagnosticată din primele zile de viață, și fără o intervenție chirurgicală aici, de regulă, nu se poate. Dar dacă mai înainte copiii erau examinați anual pentru identificarea scoliozei, acum aceasta nu se mai face. Mai mult, la noi permanent ajung copii cu forme grave de scolioză, pe care medicii incompetenți au încercat să-i trateze cu ceva masaj, sau kinetoterapie. În rezultat, boala era așa de neglijată, că pacienții nu mai puteau fi operați. Trebuie să ținem minte, că pericolul scoliozei constă în faptul, că la început ea nu produce disconfort, copilul nu are dureri. Însă maladia se dezvoltă furtunos.

Cu privire la consultațiile și operațiile pe care din 9 octombrie le vom face împreună cu profesorul Ibrahim Abdulla la Galaxia, întrebările suplimentare pot fi puse la numărul de telefon 079755402. Iar în încheierea acestui interviu vreau să dau un sfat important. Dacă există probleme, ce țin ce coloana vertebrală, mergeți la specialiști serioși. Nu vă încredințați sănătatea unor «chiroterapeuți» dubioși, care au în spate un cursde masajde două luni . Deseori poveștile despre «instruirea lor unică la călugării tibetani » se dovedesc a fi doar fabule banale pentru cetățenii creduli

A intervievat Tatiana Borisova

21
0
0
0
1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?