Fosilele unui monstru marin găsite în Canada

Fosilele unui monstru marin găsite în Canada

Scheletul fosil al unui tylosaurului, care a trăit pe Pămînt acum 70 de milioane de ani, s-a păstrat în stare foarte bună într-una din minele din Canada.


Descoperirea a fost făcută de minerii din Alberta (una dintre cele 10 provincii ale Canadei) în timpul unei expediţii de căutare a pietrelor organice care pot fi formate din reziduuri de amonit. Tylosaurii reprezintă Mososaurii giganți din perioada cretacică. Acesta este unul dintre primii super-prădători care reprezintă acest grup de reptile acvatice. Aproximativ 70 de milioane de ani în urmă, Alberta a fost inundată și se afla sub așa-numita rută maritimă vestică interioară, care pe vremuri se întindea de la Marea Arctică pînă la Golful Mexic. Fosile de reptile marine se găsesc destul de des aici, totuşi un schelet întreg este o descoperire rară. Oasele Tylosaurului s-au conservat aproape în întregime, de la capul scheletului pînă la vîrful cozii. Lipsesc doar înotătoarele,, pe care animalul le putea pierde în momentul morţii sau acestea pur şi simplu s-au descompus cu timpul.


Animalul era îngropat în sedimente moi de argilit de șist negru. Scheletul este aproape intact, deși oasele au fost puțin deplasate faţă de poziția lor așteptată. În timpul vieţii, tylosaurus avea o lungime de aproximativ 6-7 metri. Toți Mososaurii erau asemănători unul cu celălalt și aveau un corp cilindric, fălcile alungite și o coadă puternică. Membrele lor au evoluat de-a lungul secolelor în înotătoare puternice, care le-au permis să se miște foarte repede prin oceanele din vechime.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load