COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Arheologii au restabilit culoarea idolului vechilor incași

Arheologii au restabilit culoarea idolului vechilor incași

O echipă de cercetare a reușit să resatbilească culorile în care a fost pictat odată idolul Pach Kamak, zeitatea vechilor incași.

Idolul din lemn al lui Pach Kamak a fost venerat în orașul Pachacamac din Peru-ul antic. Această zeitate a fost venerată de vechii Incași aproape 700 de mii de ani pînă la cucerirea spaniolă. Idolul a fost descoperit în 1938 și de atunci arheologii au încercat să înțeleagă ce este culoarea roșie care poate fi văzută pe suprafața de lemn: vopsea sau urme de sînge a practicilor de sacrificiu.

Acum experții au descoperit că roșul nu este singura culoare cu care a fost vopsit artefactul. Analiza a recunoscut culoare albă pe dinții zeității și galben pe unele părți ale acoperămîntului său. Cercetătorii au putut determina compoziția chimică a pigmenților și au demonstrat că culoarea roșie nu este sânge, ci mercurul din cinabru (un mineral de mercur cunoscut în această regiune de mai bine de 2000 de ani). Analiza radiocarbonică a arătat că artefactul a fost realizat în anul 731 d.Hr., ceea ce confirmă semnificația rituală și religioasă a zeității în rîndul vechilor incași.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load