COVID-19 în MOLDOVA

Arheologii au descoperit orașul pierdut din misteriosul imperiu african

Arheologii au descoperit orașul pierdut din misteriosul imperiu african

După aproape zece ani de excavații, arheologii au publicat date despre un oraș african uitat, locuit timp de 14 secole, începînd cu secolul VIII î.Hr, potrivit Hotnews.

Au fost descoperite și clădiri din piatră, dar și simboluri creștine de acum 1.700 de ani. Orașul a fost parte a unui imperiu nord-african numit Aksum care a dominat regiunea între anii 80 î.Hr. și 825 e.n.

Aksum a fost una dintre marile puteri ale Antichității, fiindcă a cucerit regiunile învecinate și făcea intens comerț cu Imperiul Roman, arată și CNN. Imperiul s-a convertit la creștinism în secolul IV.


Sătenii din Edaga Rabu, aflat în nordul Etiopiei, le-au spus arheologilor că sub o uriașă movilă se găsește probabil ceva important. Nu știau ce, dar tradiția orală indica faptul că acel loc ascunde ceva esențial.

După mai mulți ani de săpături și după analize de datare au fost descoperite mai multe clădiri, inclusiv o biserică din secolul IV, probabil cea mai veche din Africa Subsahariană.

Au fost găsite inele de aur, monezi, bucăți de vase inscripționate și pandantive cu simbolul crucii. Arheologii estimează că orașul Beta Samati a fost locuit din jurul anului 750 î.Hr, pînă în anul 650 al erei noastre.

Inițial se credea că civilizația aksumită a avut două faze de dezvoltare, despărțite de o lungă perioadă de declin dur, însă descoperirile de la Beta Samati indică o locuire continuă.

”Imperiul Aksum a fost una dintre cele mai influente civilizații din antichitate, dar rămîne una dintre cele mai puțin cunoscute.

Orașul Beta Samati exista și cînd imperiul a trecut de la politeism la creștinism și exista și cînd islamul a intrat în Arabia”, spune Michael Harrower, profesor de arheologie la Johns Hopkins University.

Cea mai importantă descoperire ține de ruinele unei biserici mari de secol IV, iar lîngă zidul estic s-a descoperit o inscripție într-o limbă locală numită Ge’ez care pare să spună: ”Hristoase, fii milostiv cu noi”.

Se pare că este vorba de cea mai veche bazilică creștină din Africa Subsahariană, descoperire extraordinară pentru un loc în care s-au descoperit multe biserici extrem de vechi. sursa foto: Antiquity Publications Ltd

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri

Sondaj Toate

load