Votat! Termenul de valabilitate al pașapoartelor va fi extins

Votat! Termenul de valabilitate al pașapoartelor va fi extins

Un proiect de lege ce prevede extinderea pînă la 10 ani a termenului de valabilitate al pașapoartelor a fost votat astăzi, în prima lectură, de Parlament, informează NOI.md.


Proiectul mai prevede excluderea mențiunii cu privire la grupa sangvină și naționalitate din buletinul de identitate și pașaportul cetățeanului, inclusiv cel diplomatic și cel de serviciu.


Autorii și-au argumentat propunerea prin faptul că grupa sangvină nu este un identificator unic la persoanei fizice, deoarece aceeași grupă sangvină pot avea mai multe persoane. „Se atestă cazuri cînd datele despre grupa sangvină de pe actul de identitate nu corespund realității, pe motiv că au fost introduse greșit sau determinate eronat de instituția medicală. În cazurile diverselor accidente, intervenții medicale sau transfuzii de urgență, grupa sangvină, de regulă, se determină la fața locului prin metode rapide, în laboratoare medicale moderne mobile”, au argumentat astăzi deputații democrați.


Autorii mai susțin că excluderea grupei sangvine va facilita obținerea buletinului de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, care este un act de identitate obligatoriu, de către solicitanții care nu dețin la momentul adresării documentul ce atestă grupa sangvină.


În ceea ce privește excluderea mențiunii cu privire la naționalitate, democrații afirmă că acest termen este utilizat cu sensul de cetățenie și are un caracter confuz.


Inițiativa mai prevede extinderea termenului de valabilitate al pașaportului de la 7 la 10 ani pentru persoanele cu vîrsta mai mare de 16 ani. Potrivit lor, această practică se aplică pe larg într-un șir de state europene și în SUA.


Documentul urmează a fi examinat și votat în lectura a doua.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load