Stamate, despre filtrul de integritate de la CSJ: Nu vor fi acceptate cadourile de la nunți și cumătrii

Stamate, despre filtrul de integritate de la CSJ: Nu vor fi acceptate cadourile de la nunți și cumătrii

Ministrul Justiției, Olesea Stamate, spune că filtrul comisiei care va evalua integritatea judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) va fi mai pretențios decît cel al Autorității Naționale de Integritate (ANI).


Chiar dacă evaluarea se va face tot în baza declarației de venit și interese, spune Stamate, membrii comisiei nu vor accepta cadourile de zeci de mii de euro, primite la nunți și cumătrii.


„Integritatea va fi evaluată prin prisma declarației de avere și interese, dar mult mai profund decît ceea ce se face în prezent prin ANI. Nu vor fi acceptate bunuri declarate la prețuri derizorii sau cadouri făcute la nunți și cumătrii de 30, 50 și etc. mii de euro”, a declarat ministra Justiției la emisiunea Punctul pe Azi de la TVR Moldova.


Totuși, criteriile de evaluare a judecătorilor nu au fost deocamdată stabilite. Acest lucru va fi făcut, tot din spusele ministrei, după adoptarea legii, de către membrii comisiei de evaluare, cu suportul Ministerului Justiției.


„Judecătorii care nu vor trece filtrul de integritate, nu vor mai fi evaluați pe capacitate profesională și personală”, a mai punctat Olesea Stamate.


Proiectul de reformare a Justiției prevede reducerea numărului de judecători de la CSJ de la 33 la 17. Actualii judecători de la CSJ vor fi supuși unei evaluări externe, care va fi făcută de o comisie independentă, compusă din 18 membri printre care vor fi și 6 experți europeni.


 


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load