Pe teritoriul ţării au fost lansate 261 de rachete antigrindină

Pe teritoriul ţării au fost lansate 261 de rachete antigrindină

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului anunţă că în perioada 3-6 mai 2019, pe teritoriul Republicii Moldova, au fost înregistrate pe alocuri ploi cu descărcări electrice.


În acest context, au fost lansate 261 de rachete antigrindină, iar pînă în prezent, din informaţiile disponibile pe teritoriul protejat nu au fost înregistrate căderi de grindină.


Astfel, în urma avertizărilor meteorologice, Unitățile speciale Edineț, Soroca, Sîngerei, Cornești, Călărași și Ceadîr-Lunga, în intervalul orelor 17:48 – 21:14, au efectuat operațiuni de influențe active și au fost prelucrate 35 de obiecte convective cu pericol de grindină.


Conform datelor radiolocaționale ale Serviciului special pentru influențe active asupra proceselor hidrometeorologice, au fost lansate 27 de rachete de tip Alazani-6, 171 rachete de tip Loza-2 și 63 de rachete de tip Loza-7.


Potrivit specialiștilor, eficacitatea lucrărilor antigrindină anual constituie 85-90% la sută, ceea ce înseamnă că aplicarea metodei rachetare permite efectiv de a combate fenomenul de grindină.


Menționăm că pe teritoriul protejat al Republicii Moldova sînt amplasate peste 132 de puncte de rachetare, în zona de protecție fiind incluse integral sau parțial 22 de raioane, municipiul Bălți și UTA Găgăuzia. Cu referință la prognozele meteo, pentru următoarele două zile, meteorologii prognozează cod galben de intensificări ale vîntului. Potrivit specialiștilor, se prevăd intensificări ale vîntului din direcție nord-vest în rafale de pînă la 15-18 m/s.


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load