TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Noi modificări în procedura de adopție și de acordare a custodiei

Noi modificări în procedura de adopție și de acordare a custodiei

Noi modificări în procedura de adopție, acordare a custodiei pentru protecția copiilor ai căror părinți sînt plecați peste hotare sau într-o altă localitate și reglementare a aspectelor privind returnarea copiilor la locul habitual de trai, au fost aprobate în cadrul ședinței de Guvern.

Conform proiectului, pentru protecția copiilor separați de părinți și respectarea drepturilor acestor copii, au fost delimitate funcțiile de reprezentare, precum și responsabilitate legală între autoritățile tutelare și îngrijitorii copiilor, și stabilite limitele în exercitarea drepturilor și obligațiilor, scrie Noi.md cu referire la unimedia.info.


Astfel, reprezentantul legal al copilului, care are dreptul să încheie acte juridice și să reprezinte drepturile și interesele copilului poate fi doar părintele/părinții acestuia. În cazul în care, copilul deține statut de copil rămas temporar fără ocrotire părintească sau de copil rămas fără ocrotire părintească, reprezentant legal al acestuia trebuie să fie autoritatea tutelară teritorială, cu excepția cazurilor cînd acesta are tutore/curator.

Totodată, custodele, îngrijitorii (asistentul parental profesionist, părintele educator) sau reprezentanții instituțiilor rezidențiale unde sînt plasați copiii pot să dețină doar calitatea de responsabil legal.

De asemenea, alte modificări realizate în domeniul protecției copilului țin de extinderea posibilității adopției internaționale a copiilor cu nevoi speciale, disponibilitatea datelor privind copiii adoptabili și procedurile judiciare de încuviințare a adopției.

În acest sens, va fi optimizată procedura de examinare și pronunțare în regim prioritar a hotărîrilor privind încuviințarea adopției și reglementată procedura de examinare a cererilor privind returnarea la locul habitual de trai sau exercitarea dreptului de vizitare în conformitate cu Convenția de la Haga din 25 octombrie 1980 asupra aspectelor civile ale răpirii internaționale de copii.

La fel, conform proiectului, în cadrul procedurilor judiciare se va lua în considerare opinia copilului, indiferent de vîrsta acestuia, ținînd cont de gradul de maturitate și dezvoltare.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load