Nisporeni – vatra morilor de vînt

Nisporeni – vatra morilor de vînt

Nisporeni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Nisporeni.

Amplasat în partea de vest a republicii, în Codrii Moldovei, de-a lungul rîului Nîrnova, oraşul Nisporeni este situat la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12105 locuitori.

Prima menţiune documentară a localităţii Nisporeni se regăseşte în documentul de hotărnicire a moşiilor dat de domnitorul Moldovei, Gaspar Grațiani, în 4 ianuarie anul 1618.  Legenda susţine că denumirea localității se trage de la un oarecare Nicipor, care s-a stabilit în aceste locuri și ar fi întemeietorul localității.  Există încă o versiune care susține că numele localităţii vine de la solul nisipos al regiunii.

Conform datelor recensămîntului din 1774 la Nisporeni au fost atestate 73 de case, majoritatea localnicilor fiind impuși la bir. În anul 1803 satul Nisporeni ține de ocolul Bucovăț și are 108 locuitori care plătesc impozite. În 1784 în sat a fost ridicată o biserică din lemn, pentru ca în anul 1817 să fie construită biserica din piatră „Sf.Voievozi”, continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load