Un monument istoric a ajuns într-o stare deplorabilă

Un monument istoric a ajuns într-o stare deplorabilă

Consilierul prezidențial în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, bate alarma: monumentul în memoria Bătăliei de la Cahul, din orașul Vulcănești, se află într-o stare deplorabilă, relatează NOI.md.


„Astăzi am avut o discuție cu Nicolae Guțul, președintele organizației obștești „Vece”, care a prezentat rezultatele investigației specialiștilor în domeniu privind starea în care se află monumentul în memoria Bătăliei de la Cahul, situat la intrarea în oraşul Vulcăneşti. Analiza documentelor parvenite din partea autorităților administrației publice, asociațiilor obștești ne-a permis sa formulăm un șir de propuneri privind căile de salvare a monumentului istoric, care vor fi înaintate președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon”, a scris consileirul prezidențiat într-o postare pe pagina sa de Facebook.De menționat că monumentul în memoria Bătăliei de la Cahul este un obelisc inaugurat în anul 1849, construit de către arhitectul F.G. Bouffeau.


Monumentul reprezintă o coloană în ordin doric, ridicată pe un postament alcătuit din trepte.


Coloana are o înălţime de cca 21 m., diametrul de 3,5 şi e încununată cu un capitel deasupra căruia se înalţă o cruce de metal. Este executat din piatră locală de calcar, cu capitelul turnat din fontă.


Anume pe acest loc, la 21 iulie 1770 (lupta decisivă a vut loc pe rîul Larga, nu departe de actualul Cahul), armata rusă, condusă de P.A. Rumeanţev, alcătuită din 17.000 de soldaţi, a zdrobit armata turcească sub conducerea marelui vizir Halil-paşa, venit cu 150.000 de ieniceri, a mai remarcat Corneliu Popovici.Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load