Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Misterul medicamentelor cu același conținut, dar, mai scumpe. Explicație (VIDEO)

11 iul. 2019,, 16:10   Societate
2755 0

De ce trebuie să dau mai mulți bani pentru un anume medicament dacă pot procura altul cu aceeași substanță activă mult mai ieftin?

Farmacista Viorica Cioară a enumerat factorii care fac ca unele medicamente cu același conținut activ sa fie totuși diferite.

Orice medicament, fie el sub formă de tablete, capsule, picături, siropuri, supozitorii și multe alte forme mai au, pe lîngă substanța de bază și unele substanțe auxiliare. Fie că unele fac ca gustul sau mirosul să fie mai plăcut, fie unele îmbunătățesc absorbția, fie cele care intensifică efectul substanței de bază.

Fiecare din noi înainte de a mînca, de a procura ceva avem grijă ca să fie CALITATIV. La fel e și cu produsele medicamentoase. Fiecare producător are calitatea sa, calitatea materiei prime, a produsului, a ambalajului (lucru care are un rol primordial pentru păstrarea medicamentului), niște lucruri mărunte s-ar părea a fi aceleași lingurițe sau diverse măsuri care se găsesc în ambalaj pentru a ajuta oamenii la dozarea lor corectă.

De ce totuși uneori se propun diferite denumiri de medicamente, cu prețuri diferite, dar care conține aceeași substanță activă?


Unii dintre factori ar fi următorii:

1. Forma farmaceutică
2. Calitatea
3. Tipul de acțiune
4. Modul de păstrare
5. Preferințele personale
6. Efectele adverse
7. Contraindicațiile

De forma farmaceutică depinde tipul și timpul de acțiune a medicamentului. În prezent pe rafturile din farmacii se pot găsi diverse tipuri de tablete, cele care au mod de acțiune retard, eliberînd substanța sa activă cu încetul pe parcursul unui timp mai îndelungat, sau cele care sînt preparate din particule foarte fine, care permit ca durerea să dispară timp de cîteva minute.

Altele sînt capsulele, colorate, ușor de înghițit și care se dizolvă rapid grăbind alungarea durerilor. Atunci cînd avem nevoie de efect pe moment, ușor optăm pentru picăturile administrate sub limbă sau pastilele orodispersabile, or unele sprayuri. Pentru cei mici mai mereu se optează pentru formele care permit dozarea corectă, picăturile sau siropurile, și mereu doar formele recomandate copiilor!!!! Evitați tăierea pastilelor, administrarea unor preparate medicamentoase copiilor fără indicația medicului, deoarece la tăiere doza medicamentului nu poate fi apreciată corect. Unele medicamente au diferite tipuri de învelișuri protectoare, care le ajută să ajungă cu „bine„ acolo unde e nevoie de ea. Odată cu tăierea și administrarea lor copiilor, acest tip de medicament nu va avea nici un efect benefic din contra, poate chiar invers.

Acțiunea fiecărui medicament se datorează lucrului colectiv a fiecărui component. Unele ajung mai repede la durere datorită promotorilor de absorbție, ceea ce oferă produsului valoare pentru pacient. Unele însă pot acționa chiar și 12 sau 24 de ore, datorită substanțelor ajutătoare.

În prezent probabilitatea ca brusc să apară o durere de cap sau una musculară, sau dentară crește cu fiecare pas în aglomerația zilnică. Pentru a face față acestor provocări vrem să avem mereu un remediu la îndemînă. Pentru asta e important să alegem un medicament care să poată fi păstrat în condițiile în care ne aflăm. Spre exemplu alegînd un medicament care se păstrează la o temperatură de 2-8 grade iar noi îl purtăm în geantă cu săptămînile, putem cu încredere să-l aruncăm, nu va avea nici un efect.

Zicala că gusturile și culorile nu se discută, valabilă și în farmacie. Fie că vă place gustul unui tip de medicament, fie forma, fie faptul că îl puteți dizolva în apă ceea ce vă ajută la urmarea unui tratament, fiecare din noi optează pentru formele medicamentoase care îi sînt mai aproape și-l pot ajuta să urmeze tratamentul corect și fără a crea situații neplăcute.

Fiecare medicament are reacții adverse, care se manifestă doar la unele persoane. Diversitatea formelor ajută pacientul să-și aleagă preparatul potrivit. Pentru cineva efectul advers de somnolență a unor medicamente poate fi un mare impediment pentru acțiunile sale zilnice, pe cînd pentru unii ar fi bine venit, din cauza insomniei sau a suprasolicitării. Contraindicațiile sînt un alt factor care dictează sau ajută pacientul la administrarea unei forme medicamentoase corecte. Fie că e vorba de prezența unor coloranți, conservanți sau diverse substanțe la care sînteți alergic, fie că această problemă constă în lipsa unor cercetări pe anumite categorii de persoane sau vîrstă, or necompatibilitatea cu alte medicamente.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?