Legislația audiovizuală din Moldova va fi ajustată la cea europeană

Legislația audiovizuală din Moldova va fi ajustată la cea europeană

O serie de propuneri asupra proiectului noului cod al serviciilor media audiovizuale au fost examinate de grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media, informează Noi.md.


Modificările propuse au fost formulate de deputatul Corneliu Mihalache și se referă la păstrarea cotelor de cel puțin 8 ore din volumul zilnic de emisie a programelor audiovizuale locale. Proiectul inițial presupune cote diferențiate pentru furnizorii publici naționali, regionali și locali. Totodată, s-a discutat despre protecția drepturilor de autor, regimul juridic al proprietății și de cine sînt constituiți furnizorii privați de servicii media, precum și procesul de măsurare a cotelor de audiență.


De asemenea, au fost examinate prevederi cu referire la componența Consiliului de Supraveghere a Companiei Publice „Teleradio-Moldova” și a Consiliului Audiovizualului. Răspunderea pentru încălcarea legislației audiovizuale, la fel, a fost supusă dezbaterilor. 


Proiectul noului cod al serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova și Concepția politicii naționale de dezvoltare a mass-mediei din Republica Moldova (2018-2025) au fost prezentate, pentru prima dată, la sfîrșitul anului trecut. Acestea sînt primele două documente elaborate de experții naționali și internaționali pe platforma Grupului de lucru care ajustează legislația națională audiovizuală la legislația europeană.


Grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media constituie o platformă de comunicare și un mecanism de cooperare permanentă între Parlament și reprezentanții instituțiilor media, instituțiilor internaționale și ONG-urilor media. Grupul a fost creat în iunie 2017, la inițiativa președintelui Parlamentului, Andrian Candu.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load