X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Adoptat : Buletinele de identitate vor fi înlocuite cu cărți de identitate

28 mar. 11:59   Societate
10978 0

Cărțile de identitate vor fi introduse la nivel național și vor înlocui buletinele de identitate.

De asemenea, cetățenii străini vor primi cărți de rezidență, care vor înlocui permisele de ședere și buletinele de identitate eliberate cetățenilor străini. PROIECTUL de modificare a Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte a fost votat în lectura a doua de 79 de deputați.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de Agenția Servicii Publice cu scopul armonizării legislației naționale la rigorile acquis-ului Uniunii Europene, punerea în circulație a unor noi tipuri de acte de identitate care conțin un nivel avansat de securitate al datelor și ar facilita accesul titularului la multiple servicii publice. De asemenea, documentele vor permite cetățenilor Republicii Moldova să călătorească liber în spațiul comunitar.

Cartea de identitate va fi obligatorie pentru toți cetățenii Republicii Moldova începînd cu 14 ani. Aceasta va putea fi utilizată și pentru a călători în baza acordurilor internaționale. În prezent, cetățenii moldoveni pot călători în baza buletinului de identitate în Turcia și Ucraina.

De menționat că atît cartea de identitate, cît și cartea de identitate provizorie și cartea de rezidență vor fi scrise în limbila de stat și engleză. În conținutul acestor documente nu se va regăsi informația despre domiciliul sau reședința temporară a titularului. Aceste date vor fi disponibile pe platforma guvernamentală MConnect. Astfel, titularii nu vor mai fi obligați să schimbe actele de identitate atunci cînd își schimbă locul de trai.


Cărțile de identitate și cărțile de rezidență conțin date în format tipărit și în format inscripționat prin tehnici speciale, date în format electronic, precum și elemente de particularizare și de siguranță. Acestea vor fi eliberate cu diferite termene de valabilitate: de patru ani, pentru persoanele cu vîrsta cuprinsă între 0 – 7 ani; de șapte ani, pentru persoanele cu vîrsta cuprinsă între 7 – 14 ani; de zece ani, pentru persoanele cu vîrsta cuprinsă între 14 – 70 de ani și nelimitat pentru persoanele cu vîrsta de peste 70 de ani.

În cărțile de identitate și de rezidență va fi încorporat mediul de stocare electronică a datelor, care va include atît datele din formatul tipărit și datele biometrice (imagine facială, amprente digitale), cît și mijloacele semnăturii electronice calificate și certificatele cheilor publice. Datorită acestui lucru, titularii documentelor vor avea acces mai ușor la serviciile de e-guvernare și e-business.

Modificările legislative vor intra în vigoare începînd cu data realizării condițiilor tehnice necesare eliberării cărților de identitate și de rezidență, dar nu mai tîrziu de 31 martie 2025. De asemenea, după publicarea în Monitorul Oficial, Guvernul, în termen de șase luni, va prezenta Parlamentului propuneri privind aducerea în concordanță a legislației în vigoare.

9
2
1
0
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?