In memoriam Constantin Constantinov

In memoriam Constantin Constantinov

Astăzi se împlinesc 15 ani de la trecerea în neființă a actorului de teatru și cinemaConstantin Constantinov.


El s-a născut la 7 iunie 1915 în satul Sucleia din raionul Slobozia. A făcut studii la Institutul Agricol din Tiraspol (1932-1934) şi apoi la Şcoala teatrală din Odessa (1934-1937), devenind actor de teatru. Şi-a început activitatea artistică la teatrul muzical-dramatic din Tiraspol. În timpul războiului activează în ansamblul de cîntece şi dansuri moldoveneşti ”Doina”, apoi în trupa teatrului unit moldovenesc-rus, evacuat în Turkmenistan.


Din anul 1944, a jucat pe scena Teatrului muzical-dramatic ”A.S.Puşkin” din Chișinău(azi Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu”). În anul 1953 i s-a conferit  titlul de Artist al poporului din RSSM. În teatru a jucat roluri de comedie, dar şi dramatice,  interpretînd circa 100 de roluri. Practicînd un joc scenic de o puternică expresie dramatică şi un inepuizabil avînt comico-satiric, Constantin Constantinov a creat în perioada postbelică o întreagă galerie de roluri, lucrate într-o gamă coloristică variată - de la naturaleţea trăirii sufleteşti directe şi pitorescul umorului de factură populară pînă la grotescul caricatural şi burlescul de bufonadă. Actorul a interpretat şi personaje feminine, avînd un deosebit succes în rolul Chiriţei din comedia lui V.Alecsandri ”Două fete şi-o neneacă”.


Pe lîngă cele peste 100 roluri de teatru Constantin Constantinov a dat viaţă şi la circa 50 personaje de film, interpretînd atît roluri principale, cît şi episodice, dar de o mare densitate artistică. Constantin Constantinov a făcut parte din echipa Asociaţiei de Creaţie “Buciumul”, condusă de Tudor Tătaru. În anul 2000, i s-a conferit medalia “Mihai Eminescu” ca o recunoaştere a activităţii sale de creaţie rodnică, a meritelor deosebite în dezvoltarea artei teatrale şi cinematografice şi a contribuţiei substanţiale la propagarea valorilor spirituale şi morale.


Constantin Constantinov a încetat din viaţă la 8 martie 2003, în Chișinău, fiind înmormîntat în Cimitirul Central din Chișinău. În decembrie 2007, o stradă nouă din sectorul Rîşcani al municipiului Chișinău a primit numele actorului Constantin Constantinov, iar pe frontispiciul blocului nr. 71 din strada A.Șciusev, unde a locuit artistul, a fost instalată o placă comemorativă.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load