COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Guvernul a aprobat un proiect de modificare a Constituției. Ce prevede documentul

Guvernul a aprobat un proiect de modificare a Constituției. Ce prevede documentul

Guvernul a aprobat un proiect de lege care vine cu unele modificări ale Constituţiei Republicii Moldova.

Guvernul cere Curţii Constituţionale un aviz asupra acestui proiect, după care documentul urmează a fi prezentat Parlamentului, pentru examinare, potrivit tvrmoldova.md.

Potrivit premierului, modificările vor aduce mai multă independenţă judecătorilor şi exclud influenţele politicului din Consiliul Superior al Magistraturii.

O primă intervenţie propusă prin intermediul acestui proiect se referă la excluderea termenului iniţial de 5 ani de numire al judecătorilor, drept termen de probă. Astfel, drept urmare a adoptării acestui proiect de lege, judecătorii vor fi numiţi în funcţie pînă la atingerea plafonului de vîrstă, de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea CSM.


Proiectul propune ca judecătorii Curţii Supreme de Justiţie să fie numiţi în funcţie similar judecătorilor din curţile de apel şi judecătorii, adică de către Preşedintele Republicii Moldova la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Şeful statului va avea dreptul să refuze candidaturile CSM-ului o singură dată.

De asemenea, noile modificări exclud cerinţa deţinerii „vechimii în funcţia de judecător de cel puţin 10 ani” de către preşedintele, vicepreşedinţii şi judecătorii Curţii Supreme de Justiţie.

Proiectul vine cu o completare la art. 116 din Constituţia Republicii Moldova şi anume, alineatul (51 ) care va reglementa imunitatea funcţională a judecătorilor. Astfel, judecătorii vor putea să beneficieze doar de imunitate în caz de urmărirea penală numai pentru acţiunile sau inacţiunile efectuate în exercitarea funcţiilor lor.

O altă intervenţie se referă la componenţa CSM. Actualmente, CSM este alcătuit din judecători şi profesori titulari, aleşi pe o durată de 4 ani şi 3 membri de drept. Astfel, se propune reglementarea expresă a faptului că „cel puţin jumătate din membrii CSM trebuie să fie judecători”.

O altă modificare propusă se referă la durata mandatului membrilor CSM care a fost mărit de la 4 ani la 6 ani. În acest context, interdicţia, care există la moment doar pentru membrii din rîndul profesorilor de drept titulari de a deţine 2 mandate consecutiv, a fost extinsă pentru toţi membrii CSM care nu vor putea deţine două mandate.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load