Din istoria podgoriilor de la Purcari

Din istoria podgoriilor de la Purcari

Localitatea Purcari din raionul Ştefan Vodă este situată pe pantele domoale, confortabile de pe malul drept al Nistrului.

Relieful favorabil, cu terase al satului, permite soarelui să lumineze şi să încălzească aceste povîrnişuri, iar faptul că se află în apropiere de Marea Neagră, creează aici un microclimat special, care atenuează căldura verii şi gerurile iernii. Solul argilos-nisipos, în combinaţie cu relieful fac din acest loc unul ideal pentru creşterea viţei de vie. Anume la Purcari în 1827 a fost deschisă prima linie de producţie a vinurilor din Moldova şi a fost înfiinţată cea mai veche pivniţă de vinuri din ţară, numită în cinstea unuia dintre fondatorii săi, venit din Rusia, german de naţionalitate ‒ Harmizone. Pe pămîntul de la Purcari au muncit cot la cot vinificatori ‒ moldoveni (proprietarii localnici ‒ Dăncilă şi Clotea), germani, ruşi, francezi (Berthier). Aici s-au aclimatizat mai multe soiuri de struguri francezi, cum ar fi Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Pinot Noir şi Gamay Freo.

Deja peste două decenii vinurile de Purcari, dar mai întîi, celebra marcă „Negru de Purcari”, au devenit cunoscute şi au ieşit pe piaţa europeană. Iar în anul 1878, la

Expoziţia Mondială de la Paris vinul „Negru de Purcari” a cîştigat prima medalie de aur, întrecînd faimoasele vinuri de Bordeaux. Vinuri de Purcari pentru masa sa comanda împăratul rus Nicolai al II-lea, Regele Angliei George al V-lea, Regina Angliei Victoria. Vinurile de Purcari erau vîndute în Danemarca, Olanda, Suedia, Germania şi Franţa, continuarea articolului citiți pe moldovenii.md

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load