Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Cum a afectat ninsoarea recentă livezile și viile din Moldova

30 noi. 2023,, 13:00   Economie
2465 0

Angajații companiilor de asigurări care activează pe segmentul asigurării producătorilor agricoli spun că furtuna de omăt care a lovit Moldova la sfîrșitul săptămânii trecute - începutul acestei săptămîni nu a provocat pagube semnificative plantațiilor de culturi multianuale.

Cu toate acestea, au fost cîteva cazuri de deteriorare a construcțiilor agricole, inclusiv a serelor "ușoare". Însă, în general, temerile legate de posibilele pagube cauzate de vîntul puternic și de ninsorile abundente nu au fost justificate, transmite EastFruit.

În principiu, acesta este un mare noroc pentru agricultori, deoarece, din cauza specificului cadrului de reglementare actual, contractele de asigurare încheiate în 2023 nu acoperă riscurile agricole din perioada noiembrie-decembrie. Iar companiile de asigurări preferă să nu încheie contracte pentru viitorul sezon agricol, care intră în vigoare în acest an, invocînd diferite motive.

Între timp, dezghețul care a început la mijlocul acestei săptămîni, judecând după prognozele meteo, ar putea dura destul de mult timp, ceea ce este în edtrimentul mai multor culturi. Livezile și viile se află într-o stare de repaus biologic, dar aceasta încă nu este stabilă. În luna decembrie ar fi de preferat o vreme moderat de rece, căci ar fi mai puțin stresantă, decît rînduirea între dezghețuri și înghețuri puternice "uscate".

0
3
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?