TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Candidați noi pentru Curtea Constituțională, desemnați de Parlament?

Candidați noi pentru Curtea Constituțională, desemnați de Parlament?

Copreședintele blocului ACUM, Andrei Năstase, spune că „s-a făcut o nedreptate” atunci cînd Comisia juridică, numiri și imunități a selectat candidații pentru cele două fotolii de judecători la Curtea Constituțională (CC) și că Parlamentul ar trebui „să revină la acel concurs”, scrie zdg.md.


Vicepremierul consideră că Guvernul și Parlamentul ar fi putut să desemneze judecătorii CC și fără a organiza concursuri, „în condițiile în care noi sîntem într-un proces larg de depolitizare și deoligarhizare a statului, iar Constituția și cadrul normativ actual ne permit să recurgem la desemnări pe criterii de meritocrație, integritate, profesionalism, bun-simț, morală”.


„Cred că aici ar fi trebuit să oprim, ci nu să recurgem la concursuri în care, bineînțeles, vor veni exponenți ai fostului regim, odihniți, oameni care n-au stat în stradă ca și noi, n-au fost persecutați ca doamna Manole, n-au fost terorizați ca ea. Ei vor veni și vor cîștiga tot felul de concursuri. Cred că parlamentarii noștri vor trebui să ia atitudine cu privire la acest lucru și, la revenirea din vacanță, să refacă dreptatea. Avînd în vedere că nu s-a trecut inițial printr-un filtru de integritate, cred că trebuie de revenit la acel concurs. Vor ajunge (Eșanu și Grosu – n.r.) sau nu… nu este decizia mea. Dacă ar fi fost după mine, Parlamentul ar fi trebuit să desemneze la Curtea Cunstituțională doi judecători integri, profesioniști, care merită să fie acolo și să nu se recurgă la acest concurs. Odată ce s-a recurs, eu zic că este nevoie de revenit la acel concurs pentru a vorbi în același timp de integritate, așa cum s-a procedat, de exemplu, la Guvern”, a declarat președintele Platformei DA în cadrul unui interviu acordat pentru portalul cotidianul.md.


Președinta PAS, Maia Sandu, a dezvăluit vineri că în cadrul fracțiunilor parlamentare sînt „discuții aprinse” referitor la acest subiect.


Contactat de ZdG, deputatul fracțiunii PAS, blocul ACUM, Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a confirmat că „sînt multe păreri împărțite și, deocamdată, nu avem nicio decizie”.


„Toate opțiunile sînt posibile, deși am spus că nu voi admite concurs făcut de Comisia juridică, numiri și imunități, pentru că rezultatele sînt din start discutabile, comisia fiind politică”, a adăugat acesta într-un răspuns oferit pentru ZdG.


Președintele fracțiunii ACUM Platforma DA, Alexandru Slusari, și șeful fracțiunii PSRM, Vlad Batrîncea, au răspuns evaziv vineri, în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la postul de televiziune RTR Moldova, cînd au fost întrebați cînd Înalta Curte va avea o nouă componență, menționînd că cetățenii au alte preocupări, care țin mai mult de aspectele sociale și economice.


La 24 iulie, Comisia juridică, numiri și imunități i-a selectat pe Vladimir Grosu și Nicolae Eșanu. Ulterior, în spațiul public au apărut mai multe nemulțumiri în privinţa celor doi candidați, iar unii deputați au declarat că nu-i vor vota.


La 30 iulie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a desemnat pe Eduard Ababei și Serghei Țurcan la funcția de judecători ai CC.


Guvernul urmează să selecteze doi candidați pentru CC la 6 august. La concurs s-au înscris 24 de pretendenți.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load