COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

A început sezonul ciupercilor! Medicii avertizează

A început sezonul ciupercilor! Medicii avertizează

A început nu doar sezonul ciupercilor, ci şi al intoxicaţiilor. În pofida avertismentelor medicilor şi a specialiştilor în micologie, știință care studiază ciupercile, comercianţii ambulanţi continuă să le vîndă pe marginea drumului, iar oamenii să le cumpere din locuri neautorizate.

An de an, pe marginea traseului Chişinău-Orhei, dar şi pe alte drumuri din ţară zeci de vînzători ambulanţi stau cu găleţile pline cu ciuperci de mai multe specii pe care le propun trecătorilor, cu pînă la 50 de lei pentru un kilogram. Comercianţii dau asigurări că ciupercile nu sînt otrăvitoare şi că le pot deosebi pe cele comestibile.

''Numai ghebele sînt bune, iaca ciupercuţele acestea galbene care cresc pe pin, nicorete, şampinionul de pădure. Toată pădurea e plină cu ciuperci rele. Noi le cunoaştem după felul lor, la noi şi copii din clasa întîi merge cu mine după ciuperci, el s-a născut în ciuperci. El nu o mănîncă dacă nu o ştie.''


Medicii spun, însă, că cei experimentaţi, care cunosc foarte bine speciile de ciuperci, nu sînt feriţi de pericole. ''În natură există aşa procesul natural de încrucișare, deseori se pot întîmpla specii încrucișate care arată ca cele comestibile, dar în realitate sînt toxice.

Există o mulţime de gropi de gunoi neautorizate, de emanări de gaze eşapament toxic şi alte aruncări de deşeuri inclusiv în păduri. Una dintre cauzele intoxicaţiei cu ciuperci este prepararea greşită.

''Printre simptomele intoxicaţiei cu ciuperci sînt slăbiciunile, grețurile, voma, amețelile, tulburările de vedere şi halucinațiile. În cazul apariţiei acestor semne este necesar să ne adresăm, de urgenţă, medicilor. Doar de la începutul acestei săptămîni, Serviciul de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 53 de intoxicaţii, dintre care 10 au fost din cauza ciupercilor.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load