X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Referendumul antimixt nu va avea loc: solicitarea a fost respinsă de CEC

12 mar. 2018,, 17:44   Politică
3740 4

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins astăzi cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului de anulare a sistemului mixt de vot, comunică Noi.md.

CEC a făcut referire la normele internaționale care stabilesc că modificarea legislației electorale nu poate avea loc cu mai puțin de un an înaintea scrutinului.

„Normele bunelor practici în materie electorală stabilesc că sistemul electoral nu poate fi amendat decît cel puțin cu un an înainte de alegeri. Comisia de la Veneția a explicat că stabilitatea dreptului este esențială pentru consolidarea democrației. Observăm că inițierea modificării Codului electoral are loc cu mai puțin de un an înainte de alegeri, ceea ce duce la neglijarea prevederilor electorale internaționale”, a declarat președinta CEC, Alina Russu.

Ea a mai precizat că în procesul de verificare a documentelor depuse la CEC au fost depistate peste 100 de cazuri de abateri de la normele legale. Totodată, mai multe declarații de consimțămînt au fost semnate la o altă dată decît ședința de constituire a grupului de inițiativă.

„Rămîne la discreția organului legislativ să decidă care sistem electoral să fie aplicat. Scopul unui referendum este de a soluționa crizele, și nicidecum de a le agrava. Ajungem la concluzia privind imposibilitatea înregistrării grupului de inițiativă”, a adăugat Russu.


Reprezentanții grupului de inițiativă au calificat drept neîntemeiate argumentele CEC și au cerut demisia membrilor instituției, chiar în timpul ședinței.

„Riscați să vă asumați să fiți cei care le spuneți cetățenilor că dreptul lor de vot nu mai contează. Trageți ultima linie. Cetățenii au dreptul să vină, s-ar putea să nu vină la CEC, dar la voi acasă, și să vă întrebe: unde e votul nostru?”, a menționat activistul civic Valeriu Pașa.

Menționăm că prima cerere de înregistrare a grupului de iniţiativă a fost respinsă de CEC în ianuarie curent. Drept consecinţă, pe 11 februarie a fost constituit un nou grup pentru iniţierea referendumului de anulare a sistemului mixt.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?