COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Opinie: Arestarea unor politicieni în perioada electorală afectează percepția alegătorului

Opinie: Arestarea unor politicieni în perioada electorală afectează percepția alegătorului

Ridicarea imunității parlamentare și măsurile de privare de libertate a unor politicieni în timpul campaniei electorale sînt în măsură să afecteze percepția alegătorilor și egalitatea de șanse la alegeri.

Constatarea apare în Raportul nr. 3 al Misiunii de observare a alegerilor locale generale și a alegerilor parlamentare noi din 20 octombrie, desfășurată de Asociația Promo-LEX.

Într-o conferință de presă la IPN, Pavel Postica, șeful Misiunii, a declarat că aceste acțiuni pot fi calificate ca folosire de resurse administrative.

În perioada de observare, 4-24 septembrie, în cele 896 de consilii electorale de circumscripție electorală au fost depuse cel puțin 2430 de dosare pentru funcția de primar. Observatorii Promo-LEX atenționează asupra unei abordări diferențiate față de pretendenții cu același tip de încălcări, unii fiind înregistrați, alții nu, a spus Pavel Postica.

Un alt punct al raportului ține de carențele constatate în realizarea de către administrațiile publice locale a atribuțiilor ce țin de asigurarea unui proces electoral transparent și corect. „Doar 77% din administrațiile publice locale au aprobat decizia privind afișajul electoral și doar 64% au aprobat decizia de asigurare a unui minim de localuri pentru întîlniri cu alegătorii”, a spus Pavel Postica.

Șeful Misiunii de observare a alegerilor a expediat o scrisoare către CEC, căreia îi solicită răspunsuri legate de spațiul neutru de 100 de metri în care, în ziua alegerilor, nu este permisă prezența nejustificată a unor persoane. „Vrem să aflăm care este acțiunea organelor electorale pentru a interveni atunci cînd astfel de cazuri se atestă”, a spus Pavel Postica. De asemenea, în scrisoarea adresată CEC, Promo-LEX vrea să afle cum și unde vor vota cei aproximativ 200 000 de alegători care nu au nici domiciliu, nici reședință.

Pavel Postica a venit cu recomandarea ca organele electorale să fie mult mai active în verificarea documentelor prezentate de partidele politice și în examinarea contestațiilor depuse de concurenții electorali.

Raportul a fost elaborat cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, prin programul „Democrație, transparență și responsabilitate”.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load