Opinie: Acceptarea propunerii PDM ar fi fost o sinucidere pentru opoziție

Opinie: Acceptarea propunerii PDM ar fi fost o sinucidere pentru opoziție

Pentru partidele pro-europene de opoziție ar fi fost o sinucidere să accepte propunerea democraților privind susținerea unui candidat unic la alegerile din municipiul Chișinău.

Totodată, această propunere a liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, a pus-o cel mai mult în dificultate pe Maia Sandu și formațiunea pe care o reprezintă. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune Prime TV, transmite IPN.

Analistul Anatol Țăranu consideră că pentru partidele pro-europene de opoziție ar fi fost o sinucidere să accepte propunerea liderului democraților privind susținerea unui candidat comun la alegerile din municipiul Chișinău. „Răspunsul era evident și atunci de ce Partidul Democrat face această propunere? Răspunsul trebuie căutat în interesul de care se conduce PDM”, spune analistul. Potrivit lui, pentru democrați o soluție fezabilă ar fi un candidat independent, nepartinic, care ar putea să acumuleze susținerea unui fond larg de forțe politice și după toate probabilitățile, un asemenea candidat ar fi actualul primar interimar Silvia Radu.

Sociologul Ian Lisnevschi este de părere că PAS și PPDA, pînă să accepte sau nu propunerea PDM, trebuie să rezolve problema de colaborare. Orice conflict între partidele pro-europene de dreapta poate aduce la faptul că o parte din electoratul pro-european să se dezamăgească de candidatul care va ieși în turul doi. „Aceasta dă posibilitate foarte mare socialiștilor să cîștige municipiul Chișinău”, a spus Ian Lisnevschi.

Editorialistul Petru Bogatu consideră că rolul PAS-ului este destul de semnificativ în situația actuală pentru că de poziția lui depinde în mare parte dacă va fi sau nu înaintat un candidat unic al dreptei.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load