COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Guvernul a stabilit programul de audiență a cetățenilor în toate autoritățile publice

Guvernul a stabilit programul de audiență a cetățenilor în toate autoritățile publice

În cadrul ședinței de miercuri, 2 octombrie, Guvernul a aprobat Planul privind specialitățile științifice la programul de postdoctorat pentru anul 2020

Pregătirea cadrelor ştiințifice prin postdoctorat reprezintă o prioritate națională, care se regăsește în documentele de politici și planurile de dezvoltare a instituțiilor de învățămînt superior și a organizațiilor din domeniile cercetării și inovării. Planul conține, ca și anul precedent, 23 de locuri cu finanțare la buget, în domeniile prioritare strategice pentru țară precum: sănătate, agricultura durabilă, securitate alimentară și siguranța alimentelor, dar și provocările societale. Ulterior, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare va organiza concursul pentru selectarea candidaților care vor beneficia de locurile cu finanțare la buget.

Tot astăzi, Executivul a aprobat modificarea Regulamentului cu privire la organizarea și funcționarea Agenției pentru Eficiență Energetică. Proiectul prevede completarea categoriei de funcționari ce pot face parte din Consiliul Agenției. Pînă acum, componența Consiliului se aproba prin ordin de către directorul Agenției și era formată din 7 membri cu statut permanent, funcționari publici de conducere de nivel superior din cadrul APC sau alte persoane cu funcții de conducere desemnate prin ordin. În vederea deblocării activității Consiliului, se propune ca din componența acestuia să facă parte și persoane cu funcții de demnitate publică.


Astfel, vor fi desemnați cîte un reprezentant al organului de specialitate al administrației publice centrale din următoarele domenii: energetic, construcțiilor, dezvoltării regionale, mediului, finanțelor, domeniul sănătății, dar și cel al educației. Totodată, alte modificări ale Regulamentului presupun acordarea dreptului de convocare a ședințelor Consiliului Agenției și directorului Agenției (anterior, ședințele Consiliului erau convocate doar de către președintele Consiliului). De asemenea, alte modificări adoptate astăzi în cadrul ședinței de Guvern, prevăd ca Agenția poate propune Consiliului să decidă asupra finanțării sau cofinanțării proiectelor-pilot.

De asemenea, Executivul a stabilit programul de audiență a populației în toate autoritățile publice. Proiectul precizează și mecanismul de monitorizare a rezultatelor examinării petițiilor prin obligativitatea prezentării Guvernului unui raport anual. În context, cetățenii vor putea fi primiți în audiență de către Prim-ministru, viceprim-miniștri, miniștri și conducători ai altor autorități administrative centrale, de către secretarii generali și secretarii generali adjuncți ai Guvernului, secretarii generali ai ministerelor, secretarii de stat și conducătorii altor autorități administrative centrale sau subdiviziunilor structurale, în a treia zi de vineri a lunii, conform programului de lucru.

Totodată, audiența populației, de către autoritățile publice va fi organizată nu doar pentru cetățenii moldoveni, dar și pentru alte categorii de persoane care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, precum cetățenii străini sau apatrizii. „Cetățenii au foarte multe probleme și o să aibă foarte multe probleme atît timp cît acest stat nu o să înceapă să funcționeze la toate nivelurile, cît fiecare instituție nu o să-și facă treaba. De aceea, cu mare responsabilitate îi ascultăm pe cetățeni și cu la fel de mare responsabilitate ne asigurăm că instituțiile statului la toate nivelurile încep să funcționeze. Pentru că foarte multe din problemele cetățenilor trebuie să se rezolve pînă a ajunge la ministru sau Prim-ministru, dacă statul ar fi unul funcțional”, a precizat premierul Maia Sandu.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load