COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Despre ce au vorbit președinții Moldovei și Turkmenistanului la Ashabat?

Despre ce au vorbit președinții Moldovei și Turkmenistanului la Ashabat?

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a sosit la Ashabat într-o vizită de lucru pentru a participa la Consiliul șefilor de stat din CSI unde a avut prima întrevedere cu președintele Republicii Turkmenistan, Gurbangulî Berdîmuhamedov, transmite Noi.md.

Șeful statului moldovenesc a subliniat importanța discuției în vederea consolidării relațiilor bilaterale. El a amintit faptul că întrevederea precedentă cu Președintele Turkmenistanului a avut loc în luna septembrie 2017, în cadrul deschiderii ediției a V-a a Jocurilor Asiatice, iar vizita oficială a Președintelui Republicii Moldova la Ashabat, a fost în luna aprilie 2015.

Igor Dodon a menționat faptul că dialogul politic dintre cele două state se dezvoltă mult mai intens decît relațiile comercial-economice care necesită o dinamizare și nu sînt valorificate la justa valoare.


De asemenea, el a subliniat necesitatea reluării activității Comisiei Interguvernamentale pentru cooperare comercial-economică, care nu s-a mai întrunit de peste patru ani. Totodată, există un interes reciproc față de organizarea forurilor de business cu participarea oamenilor de afaceri din ambele state, avînd în vedere faptul că partea turkmenă este dispusă să majoreze volumul importului de producție agricolă moldovenească și a exportului de gaze naturale în Republica Moldova.

Președintele Republicii Moldova și-a exprimat recunoștința față de partenerii turkmeni pentru realizarea mai multor proiecte sociale și umanitare în Republica Moldova, în special, pentru edificarea, la inițiativa și cu sprijinul Președintelui Republicii Turkmenistan, a unei grădinițe de copii în satul Cișmichioi din Autonomia Găgăuză.

Pe finalul întrevederii, Igor Dodon a apreciat înalt strategia politicii externe a Turkmenistanului bazată pe principiului neutralității permanente, recunoscut în luna decembrie 1995 în cadrul Adunării Generale a ONU. El a subliniat faptul că Republica Moldova studiază experiența Turkmenistanului și promovează o politică externă echilibrată în baza principiului constituțional al neutralității permanente.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load