COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Alegerile din 20 octombrie: Cum vor vota studenții și alte categorii de cetățeni

Alegerile din 20 octombrie: Cum vor vota studenții și alte categorii de cetățeni

Alegătorii își vor putea exercita dreptul de vot la alegerile locale în localitatea în care își au domiciliul.

În cazul în care alegătorul are și domiciliu, și reședință, în perioada valabilității reședinței, el votează în localitatea în care își are reședința.

La scrutinul local nu participă alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință în localitatea respectivă, dar și militarii care își satisfac serviciul în termen. Procedura de depunere a declarației privind locul nou de ședere nu se aplică, transmite IPN.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la alegerile locale, studenții și elevii cu drept de vot votează în localitatea unde își au domiciliu. Dacă au și reședință, în perioada valabilității reședinței votează doar în localitatea unde își au reședința.


Alegătorii cu drept de vot care în ziua votării se află în spitale, stațiuni balneare, case de odihnă și persoanele deținute pe baza unui mandat de arest pînă la pronunțarea sentinței judecătorești, persoanele condamnate la închisoare a căror sentință nu este definitivă, cele care execută o sancțiune contravențională sub formă de arest, persoanele condamnate la închisoare prin hotărîre judecătorească definitivă, votează dacă instituția este amplasată în raza secției de votare la care este arondat alegătorul conform înregistrării la domiciliu sau la reședință. Sau dacă instituția este amplasată în raza circumscripției electorale de nivelul al doilea unde alegătorul are înregistrare la domiciliu sau la reședință. În acest caz, el votează doar pentru alegerea consiliului local de nivelul al doilea și, după caz, pentru alegerea primarului municipiului Bălți sau pentru alegerea primarului general al municipiului Chișinău, fiind inclus în lista electorală suplimentară.

Persoanele în privința cărora este aplicată măsura preventivă sub formă de arest la domiciliu votează conform regulilor de votare la locul aflării, prin intermediul urnei mobile, cu informarea prealabilă a biroului electoral al secției de votare din perimetrul respectiv și organelor care exercită controlul respectării măsurii preventive.

Alegătorii care dețin acte de identitate fără cod numeric personal (IDNP) vor putea vota fiind incluși în lista electorală suplimentară, dacă în actul de identitate deținut se constată domicilierea lor în perimetrul secției de votare respective.

În cazul desfășurării celui de-al doilea tur de scrutin, dreptul la vot se va exercita în condiții similare cu cele în care a fost organizat primul tur de scrutin.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load