Alegătorii care își vînd votul trebuie trași la răspundere - sondaj

Alegătorii care își vînd votul trebuie trași la răspundere - sondaj

O conferință internațională științifico-practică cu privire la influența schimbării sistemului electoral asupra comportamentului electoral al cetățenilor  în alegerile parlamentare din 2019 se desfășoară astăzi. 


În cadrul conferinței, a fost prezentat un raport cu date sociologice, privind procesul electoral în R.Moldova.


La întrebarea „dacă considerați că alegerile din localitatea dumneavoastră nu au fost legitime, atunci explicați din ce motive”, 19% din respondenți au spus că „politicienii au comis acte de corupție”, 7,6% au comunicat că „nu au existat candidați calificați”, 9,7% au declarat că „au fost fraude electorale”, iar 5,6% au comunicat că „oamenilor nu le-a fost permis să voteze liber”.


Cu privire „la care etapă se fraudează cel mai mult alegerile?”, 22, 7% din respondenți au răspuns „cu mult timp înainte de ziua de vot”, 18,3% au declarat că „în perioada campaniei electorale”, 23,1% – „în ziua alegerilor”, 12,9% – „în timpul numărării voturilor”, 6,3% – „în timpul elaborării rapoartelor”, 2% au spus că nu au loc asemenea infracțiuni, iar 14,8% nu au avut un răspuns.


„Cum considerați, trebuie trași la răspundere cetățenii care își vînd votul?” – a fost o altă întrebare. 68,3% din respondenți au declarat „da”, „nu” – 17,9%, „nu știu” – 13,7%.


Prezentă la conferință, președinta Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, Alina Russu, a declarat că, în baza sistemului mixt de vot, „vorbim atît de avantaje, cît și de dezavantaje”. „Un sistem perfect electoral nu există”, a mai declarat Russu.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load