Filip le sugerează miniștrilor să nu ceară bani suplimentari prin intermediul deputaților

Filip le sugerează miniștrilor să nu ceară bani suplimentari prin intermediul deputaților

În cadrul şedinţei de astăzi a Cabinetului de miniştri, Pavel Filip s-a arătat deranjat de faptul că unele instituții centrale le cer deputaților din Parlament să propună modificări la proiectul de lege a Bugetului de Stat.


Asta chiar dacă, anterior, în cadrul Executivului, aceste subiecte au fost discutate și toate părțile au ajuns la un numitor comun asupra sumelor care vor fi alocate din buget pentru anul viitor.


Ideea a fost exprimată astăzi odată cu examinarea avizului asupra amendamentelor la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2018.


Documentul vine ca urmare a parvenirii mai multor amendamente din partea deputaților. În acest sens, din totalul a 76 de amendamente, au fost susținute integral doar 15, parțial au fost susținute 10 amendamente, iar 51 de amendamente au fost respinse.


În nota informativă a proiectului de hotărîre se menționează că practic toate amendamentele reprezintă solicitări de alocații bugetare suplimentare, fără, însă, a preciza sursa de acoperire a acestora și fără argumentare corespunzătoare, notează deschide.md.


„Este stranie această situație. Noi discutăm proiectul legii Bugetului de Stat aici la Guvern, avem multiple discuții pînă cînd coordonăm alocarea mijloacelor Bănești, pornind de la capacitatea noastră financiară pentru fiecare instituție, iar ulterior primim avize din Parlament de alocare a sumelor suplimentare pentru instituțiile centrale, pentru ministere, pentru instituțiile Guvernului. Această practică – parcă aici am convenit, dar apoi să mai încercăm să mai facem niște presiuni și prin intermediul comisiilor parlamentare – nu este una care face față Guvernului”, a declarat Pavel Filip.


De menţionat este că parlamentarii au solicitat mijloace bănești suplimentare în valoare totală de circa 467,7 milioane de lei pentru mai multe instituții, printre care Ministerul Economiei și Infrastructurii; Ministerul Educației, Culturii și Cercetării; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Justiției; Procuratura Generală; Cancelaria de Stat; Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.


Guvernul a susținut doar 101,3 milioane de lei ca alocațiile bugetare suplimentare.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load