Cine sînt procurorii care vor face parte din noua componență a CSP

Cine sînt procurorii care vor face parte din noua componență a CSP

Adunarea Generală a Procurorilor (AGP) a ales, astăzi, în baza votului secret, direct şi liber exprimat, cinci membri noi în componenţa Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), notează NOI.md. 

Din numărul celor 632 de procurori în funcţie, la şedinţa de astăzi a AGP au fost prezenţi 573 de procurori, iar candidaţii care au acumulat cele mai multe voturi pentru a accede în componenţa CSP sînt:

  • Inga Furtună - procuror în Secţia combatere tortură în cadrul Direcţiei urmărire penală şi criminalistică a Procuraturii Generale (473 voturi); 
  • Andrei Roşca - procurorul-şef al Procuraturii Rezina (411 voturi); 
  • Adrian Bordianu - procuror-şef al Procuraturii Criuleni (377 voturi); 
  • Angela Motuzoc - adjunctul-interimar al procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău (331 voturi); 
  • Constantin Şuşu - procuror în Procuratura Sîngerei (297 voturi).

Alegerile s-au desfăşurat în mod transparent, în prezenţa presei, a observatorilor din cadrul Proiectului Delegaţiei Uniunii Europene, precum şi a tuturor procurorilor şi a candidaţilor înaintaţi şi susţinuţi de structurile procuraturii de diferit nivel. 

Rezultatele finale ale alegerilor au fost aprobate şi validate prin hotărîrea Adunării Generale a Procurorilor.

Potrivit noii Legi cu privire la Procuratură, mandatul membrilor aleşi ai CSP este de 4 ani, iar aceeaşi persoană nu poate deţine funcţia de membru al Consiliului Superior al Procurorilor două mandate consecutiv. De asemenea, procurorii aleşi în calitate de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor, se detaşează din funcţie pe durata exercitării mandatului, iar perioada de activitate în calitate de membru CSP se include în stagiul profesional de procuror.

Mandatul noului Consiliu Superior al Procurorilor va începe imediat după expirarea, pe 19 decembrie 2017, a mandatului actualului CSP. 
 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load