X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Calmîc: BNM va menţine "un curs confortabil" pentru agenţii economici

28 oct. 2017,, 11:01   Economie
5697 0

Vicepremierul, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Octavian Calmîc, este convins că Banca Naţională a Moldovei (BNM) are suficiente instrumente de politică monetară pentru ca agenţii economici, în special exportatorii, să nu simtă disconfort din cursul leului moldovenesc.


Întrebat dacă există o limită în aprecierea cursului monedei naţionale, astfel încît exportul moldovenesc să nu devină neprofitabil, Octavian Calmîc a atras atenţia la faptul că politica de curs nu ţine de competenţa ministrului Economiei.

"Situaţia actuală pe piaţa valutară internă este un rezultat al cererii şi ofertei, astfel că leul moldovenesc demonstrează o apreciere în raport cu dolarul american", a spus el, precizînd că nu crede că această apreciere ar putea ajunge pînă la valoarea de 16 MDL:$1.

De la începutul anului 2017, moneda naţională s-a apreciat în raport cu dolarul SUA cu mai mult de 13%.

Participanţii profesionişti ai pieţei de capital susţin că pentru mulţi exportatori, în special producătorii de cereale, aprecierea leului cu peste 15% va fi problematică.

"Un asemenea curs duce la profitabilitatea zero a afacerii. Din acest motiv, unii producători de cereale au suspendat exporturile, aşteptînd întărirea leului. Dar agricultorii au nevoie de bani din vînzarea cerealelor pentru a-şi achita creditele. Unii fermieri încearcă să prelungească termenul de achitare a împrumuturilor acordate de bănci pînă în martie-aprilie 2018. Ei presupun că pînă atunci cerealele vor fi exportate şi vor putea schimba valuta repatriată la un curs mai avantajos pentru ei în raport cu dolarul american", menţionează interlocutorii agenţiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?