X 
Arşiţa stiri: 224
Jocurile Olimpice stiri: 293
Transnistria stiri: 1420

WSJ scrie despre rolul lui Zelenski și Zaluzhny în explozia Nord Streams

15 aug. 16:02   Externe
4 ore in urma 1500 1

Operațiunea de explozie a Nord Streams a fost pregătită de un grup de ofițeri și oameni de afaceri ucraineni de rang înalt în mai 2022, a relatat The Wall Street Journal, citînd patru surse.

Potrivit acestora, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a aprobat inițial planul. Ulterior, cînd Agenția Centrală de Informații a SUA a aflat despre acesta și i-a cerut să oprească operațiunea, el a dat un ordin corespunzător șefului de atunci al forțelor armate ucrainene, Valeri Zaluzhny (care este ambasadorul Ucrainei în Regatul Unit, din martie 2024). Zaluzhny nu a îndeplinit ordinul și a continuat pregătirile, potrivit ziarului.

Potrivit WSJ, echipa lui Zaluzhny a schimbat planul inițial. Ofițeri din Forțele Speciale care aveau experiență în organizarea de „misiuni secrete riscante” împotriva Rusiei, inclusiv fostul colonel al Forțelor pentru Operații Speciale din Ucraina Roman Chervinsky, au fost implicați în elaborarea celui nou (The Washington Post și Der Spiegel au scris anterior că acesta a coordonat atacul. Din aprilie 2023, Chervinsky se află în arest la Kiev sub acuzația de abuz de putere în legătură cu bombardarea aerodromului Kanatovo din regiunea Kirovograd, dar a fost eliberat pe cauțiune în iulie). Acesta din urmă a decis să implice în operațiune un iaht cu vele și o echipă de șase persoane - militari și civili cu experiență pe mare. Printre participanți s-a numărat și o scafandră care a contribuit la crearea impresiei „că era vorba de un grup de prieteni aflați într-o croazieră de agrement”.

Iahtul a pornit din portul german Rostock în septembrie. După opriri la Rügen, Bornholm și Kristiansjö în Danemarca, Sandhamn în Suedia și Kolobrzeg în Polonia, nava s-a întors în port. La un moment dat, scafandrii au plonjat pe fundul mării și au atașat la conducte dispozitive explozive cu cronometre. Potrivit WSJ, aceștia au folosit octogen. Cu o zi înainte, Süddeutsche Zeitung, Die Zeit și ARD au raportat că autoritățile germane au emis un mandat de arestare pentru presupusul autor al sabotajului - instructorul ucrainean de scufundări Vladimir Zhuravlev.

După incident, scrie WSJ, Zelenski l-a mustrat pe Zaluzhny, dar acesta din urmă a ignorat criticile. Generalul i-a spus președintelui că a fost imposibil să contacteze grupul de sabotaj și să îi oprească, deoarece orice contact cu ei ar fi putut pune în pericol operațiunea. Potrivit publicației, ancheta germană se concentrează acum asupra lui Zaluzhny și a colaboratorilor săi, dar ancheta nu are dovezi pe care să le prezinte în instanță.
Zaluzhny a declarat pentru WSJ că nu știe nimic despre astfel de operațiuni, iar speculațiile privind implicarea sa în atac sînt o „simplă provocare”. El a adăugat că forțele armate ucrainene nu sînt autorizate să desfășoare misiuni în străinătate. Un înalt oficial SBU anonim a negat că guvernul ucrainean ar avea vreo legătură cu sabotajul. Acesta a declarat că Zelenski „nu a fost de acord cu desfășurarea unor astfel de acțiuni pe teritoriul unor țări terțe și nu a dat ordinele corespunzătoare”.


Liderul ucrainean a declarat anterior că Kievul nu a avut nimic de-a face cu situația de urgență. „Eu sînt președintele și eu dau ordinele corespunzătoare. Ucraina nu a făcut așa ceva. Nu aș face niciodată așa ceva”, a susținut Zelenski în 2023. Președintele rus Vladimir Putin a dat vina pentru incident pe „anglo-saxoni” și a calificat drept „prostie” versiunea privind implicarea „unor ucraineni”.

Pe lîngă Germania, Danemarca și Suedia au inițiat, de asemenea, investigații, însă în luna februarie a acestui an Copenhaga și Stockholm au decis să le oprească, ceea ce Kremlinul a numit o decizie absurdă. În Rusia, cazul penal este gestionat de Departamentul de Investigații al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei și este deschis în temeiul articolului privind terorismul internațional.

Mikhail Podolyak, consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean, a comentat pentru Reuters investigația The Wall Street Journal, potrivit căreia o serie de explozii care au avariat o conductă ar fi fost pregătite în Ucraina.

Podolyak a respins implicarea Ucrainei în sabotaj.

„Un astfel de act poate fi realizat doar cu resurse tehnice și financiare extinse ... Și cine deținea toate acestea la momentul exploziei? Doar Rusia”, a spus Podolyak.

0
0
0
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав