X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Cinci țări ar putea părăsi Uniunea Europeană în viitorul apropiat

9 mai. 2023,, 14:00   Externe
6084 1

British Daily Mail a analizat ce țări în viitorul apropiat pot face o alegere în favoarea libertății și să refuze aderarea la Uniunea Europeană.

Potrivit publicației, un viitor „incert” în Uniune așteaptă, de exemplu, Grecia. Principala sursă de tensiune între Grecia și partenerii săi din UE a fost criza datoriilor din țară, care a început în 2009. Atunci Bruxelles-ul a prezentat condițiile pentru acordarea asistenței financiare și a cerut Atenei să introducă măsuri de austeritate. Autoritățile elene au considerat aceasta o încercare de a umili țara, relatează 1prime.
În același timp, se observă că astăzi euroscepticismul în Grecia este mai popular decît în orice altă țară europeană. Potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat în februarie anul acesta, 53% dintre greci s-au declarat pesimiști cu privire la viitorul Uniunii Europene, iar 60% și-au exprimat neîncrederea față de Bruxelles.
Daily Mail indică Italia drept una dintre țările dezamăgite în Uniunea Europeană. Evenimentele din ultimii ani, se spune în articol, i-au făcut pe oamenii din țară să se îndoiască de UE mai mult ca niciodată. Italia a fost puternic lovită de pandemia de coronavirus și aspru a criticat UE pentru întîrzierea și ineficiența ajutorului.
După cum notează ediția, relațiile dintre Uniunea Europeană și Franța sînt destul de încordate. În calitate de membru fondator al blocului, această țară a fost cel mai vocal critic al UE de mulți ani.
Mulți francezi, potrivit Daily Mail, sînt convinși că țara și-a pierdut suveranitatea în favoarea Bruxelles-ului și, din acest motiv, liderul partidului Adunării Naționale, Marine Le Pen, cîștigă din ce în ce mai multă popularitate în Franța.
De asemenea, în lista celor „nesiguri” ziarul britanic a inclus și Suedia, deși cu condiția ca retragerea acestei țări din bloc în viitorul apropiat este puțin probabilă. Cu toate acestea, Daily Mail a reamintit că săptămîna trecută liderul celui de-al doilea partid ca mărime din țară, “Democrații suedezi”, Jimmy Åkesson, a cerut o revizuire și evaluare a necesității de aderare la UE. El a vorbit împotriva imixtiunii excesive a Bruxelles-ului în politica internă a țării sale. Iar expansiunea incontinuă a Uniunii, spune el, înseamnă că „politicienii germani, polonezi sau francezi decid practic ce fel de mașină poți cumpăra, cît de scumpă ar trebui să fie benzina și ce fel de copac poți tăia pe proprietatea ta”.
Mai probabil, potrivit autorilor publicației, Uniunea Europeană ar putea părăsi Ungaria, al cărei președinte Viktor Orban a devenit recent un paria în Europa datorită faptului că menține legături strînse cu președintele rus Vladimir Putin.
Potrivit unui sondaj Eurobarometru, 43% dintre cetățenii maghiari sînt pesimiști în privința UE, iar 44% nu au încredere în bloc.
67
3
1
2
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?