Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Cum pot oamenii paralizați să meargă din nou prin această terapie

8 oct. 2018,, 02:02   Externe
2578 0

O modalitate experimentală de terapie este motivul pentru care acum patru oameni paralizați pot sta în picioare și să pășească.

În cadrul unui studiu condus de cercetătorii de la University of Louisville cu ajutorul unei fundații caritabile și a companiei Medtronic, mai multor oameni cu leziuni la măduva spinării li s-a implantat un dispozitiv în măduvă care poate simula activitatea electrică. Ei au trebuit, de asemenea, să urmeze terapie fizică în fiecare zi, vreme de mai multe luni.

Cercetătorii au remarcat că la finalul studiului, doi dintre subiecți puteau să stea în picioare și să facă pași, iar doi puteau să meargă singuri. Cei doi pacienți care au reușit să meargă singuri sînt Jeff Marquis și Kelly Thomas.

Thomas nu mai poate să meargă de patru ani de zile, de cînd s-a trezit în spital în urma unui accident de mașină care a lăsat-o paralizată. Ea a început terapia experimentală în urmă cu un an, în speranța că își va redobîndi abilitatea de a merge.

În februarie, în timp ce pășea pe podea cu ajutorul asistentei Rebekah Morton, aceasta din urmă s-a ridicat și a lăsat-o pe Thomas să se descurce singură. „Ce faci?”, o întrebase tînăra speriată. „Poți merge”, i-a zis asistenta. „Nu mai ai nevoie de mine”.


La cei 23 de ani ai săi, Thomas se numără printre cei cîțiva oameni cu leziuni la măduva spinării care pot sta în picioare, să facă pași și chiar să se plimbe fără ajutorul cuiva. Desigur, acești oameni sînt puțini, iar asta face dificil de prezis cum va funcționa terapia la scară largă.

Pentru a-i ajuta pe cei cîțiva pacienți să meargă, cercetătorii le-au implantat în măduvă un dispozitiv menit să o stimuleze. După mai multe sesiuni, pacienții au învățat să stea în picioare și chiar și-au recăpătat o parte din controlul voluntar asupra mișcărilor picioarelor.

„Istoria cercetărilor efectuate asupra leziunilor de măduvă a spinării este că avem vreo 50 de ani sau mai mult de încercări eșuate, fără descoperiri pozitive”, a explicat David Darrow, rezident la neurochirurgie la University of Minnesota Medical School. „Asta este un fel de eră nouă”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?